Minister Glváč hovoril s českým ministrom o obstarávaní radarov

NETKY.SK • 8 Február 2015, 12:08 • 2 min
Minister Glváč hovoril s českým ministrom o obstarávaní radarov

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany (MO) SR by malo čoskoro zverejniť konkrétne podmienky pre účasť v medzinárodnom tendry na nové 3D radary stredného dosahu.

slovakia

left justify in out

O nákupe nových radarov hovoril Glváč počas tohtotýždňového zasadnutia ministrov obrany v Bruseli na neformálnom stretnutí s českým ministrom Martinom Stropnickým. Stále totiž zostáva otvorená ponuka Slovenska na spoločné obstarávanie.
      

„V decembri sme vo vestníku Európskej únie zverejnili predbežné oznámenie pre zákazky v oblasti obrany a bezpečnosti na obstarávanie 3D radarov stredného dosahu. Tento krok sme to urobili aj napriek tomu, že nám to zákon neprikazuje. Čoskoro plánujeme zverejniť aj konkrétne podmienky,“ uviedol Glváč.
      

Vypísať tender na radary zvažuje aj česká strana. Slovensko, tak ako Česká republika, používa rovnaké radary sovietskej výroby, avšak s iným systémom modernizácie. Ako povedal Glváč, „ministrovi Stropnickému som tlmočil, že Slovensko má v tejto oblasti záujem o intenzívnu spoluprácu oboch krajín. Závisí na českej strane, či sa zapoja do nášho tendra“. 
      

Stále zostáva otvorená ponuka slovenskej strany na spoločné obstarávanie. Zapojenie českej strany však bude závisieť aj od technickej špecifikácie pre ich radary. O tom, či súčasná legislatíva obidvoch krajín umožní takýto postup, musia prehodnotiť experti. Podľa predbežných záverov náš právny poriadok umožňuje, aby Slovensko urobilo spoločný výberový proces aj pre ČR, otázku možnosti opačného postupu musia posúdiť českí experti, tvrdí ministerstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies