Mimoriadne mierna jeseň priniesla v novembri teplotné rekordy

NETKY.SK • 30 November 2015, 18:14 • 2 min
Mimoriadne mierna jeseň priniesla v novembri teplotné rekordy

OFFENBACH - Jeseň 2015 bola v Nemecku mimoriadne mierna, november priniesol dokonca viacero teplotných rekordov, bilancovala tretie ročné obdobie Nemecká meteorologická služba (DWD) so sídlom v Offenbachu.

slovakia

left justify in out

Ešte nikdy od začiatku pravidelných meraní pred viac ako 130 rokmi nebol november v Nemecku tak mierny. Priemerná teplota 7,5 stupňa Celzia je až o 3,5 stupňa vyššia ako priemerná hodnota z troch posledných desaťročí.

 

Pre meteorológov sa začína v utorok zimné obdobie, avšak s prognózou 15 stupňov Celzia na hornom toku Rýna je takisto priveľmi teplo.

 

Napriek spomínaným skutočnostiam v Nemecku nepadol absolútny novembrový teplotný rekord, ktorého hodnota činí 25,9 stupňa Celzia a pochádza z bavorského Rosenheimu zo 6. novembra 1997. Najvyššiu tohtoročnú novembrovú teplotu namerali 7. novembra v Emmendingene-Mundingene pri Freiburgu, a to 23,8 stupňa Celzia. Na viacerých miestach spolkovej republiky padli lokálne teplotné rekordy.

 

Meteorologická jeseň bola tak napokon miernejšia ako obvykle, aj keď september i október vyzneli chladnejšie ako dlhodobý priemer.

 

V uplynulých týždňoch sa v Nemecku navyše skončilo dlhotrvajúce sucho, ktoré trvalo od februára až do polovice novembra. V ostatných desiatich novembrových dňoch pršalo však tak vytrvalo, že zrážkové minimum ročného obdobia bolo prekonané napokon o deväť percent.

 

Aj keď podľa slov hovorcu DWD Gerharda Luxa pre tlačovú agentúru DPA nebude rok 2015 pravdepodobne najteplejším v nemeckej histórii, teplotné rekordy a extrémne situácie zapadajú do obrazu, ktorého sa obávame v súvislosti s klimatickou zmenou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies