Miloš Zeman čelí vážnemu obvineniu!

NETKY.SK • 31 August 2021, 06:12 • 2 min
Miloš Zeman čelí vážnemu obvineniu!

PRAHA - Dozorný úrad obviňuje súčasnú českú hlavu štátu Miloša Zemana z porušenia zákona v súvislosti s predvolebnými cestami do krajov.

slovakia

left justify in out

Prezident Zeman odmieta, že by boli cesty do regiónov súčasťou predvolebnej kampane. Podľa Úradu pre dohľad nad hospodárením politických strán a politických hnutí však tieto cesty vykazovali znaky kampane. Zemanov hovorca Jiří Ovčáček považuje rozhodnutie za bizarné. Obvinil úrad, že jeho závery sú politické, a nie odborné, uviedla v pondelok Česká televízia.

 

img

 

Prečítajte si: Miloš Zeman podporuje muža, ktorý uzatváral štátne zákazky s trestne stíhaným podnikateľom

 

Kontrolóri však na svojich záveroch trvajú, varovali tiež členov terajšej vlády, že aj ich výjazdy by mohli byť považované za súčasť kampane.

 

Úrad, ktorý má na starosti predovšetkým kontrolu toho, ako politici utrácajú za svoje kampane, viní Zemana z troch pochybení pred poslednými prezidentskými voľbami. Za problematické považuje napríklad rozdávanie prezidentových fotografií s podpisom a poďakovaním na stretnutiach s verejnosťou počas ciest do regiónov na jeseň 2017.

 

Podľa vedúceho kontrolnej skupiny úradu Tomáša Hudečka neboli problematické celé cesty, kde prezident rokoval aj s komunálnymi politikmi alebo miestnymi činiteľmi, ale stretnutia s občanmi áno. "Došlo k využitiu funkcie prezidenta republiky na vedenie predvolebnej kampane. Prezident to poprel s tým, že žiadnu kampaň neviedol, ale podľa názoru úradu časť každého výjazdu do kraja napĺňala rysy volebnej kampane." 

 

Možno vás zaujme: Z Afganistanu sa stane liaheň terorizmu, varuje český prezident

 

Zeman nezahrnul výdavky na stretnutiach s občanmi miest a obcí do výdavkov volebnej kampane ani do záverečnej správy. Nepredložil správu a všetko účtovníctvo týkajúce sa volebnej kampane v zákonnej lehote. Oneskorenie však bolo iba dvojdňové.

 

Zeman so závermi dozorného úradu nesúhlasí, podal proti nim námietky. Odmietol, že by stretnutia s verejnosťou boli súčasťou jeho kampane. Poukázal tiež na to, že ich podnikal od začiatku svojho volebného obdobia.

 

Podľa Ovčáčka je rozhodnutie daného úradu bizarné, pretože prezident stretnutiami s verejnosťou vykonával svoju zákonnú funkciu.  Predseda vládnej strany ČSSD Jan Hamáček považuje závery dozorného úradu v dôsledku za absurdné. Upozornil, že aj poslancom či ich asistentom platí štát mobilný telefón, pričom predstavitelia Poslaneckej snemovne majú k dispozícii aj auto. "Dostávame sa do absurdnej situácie, keď ktokoľvek, kto má akúkoľvek verejnú funkciu, s ktorou sú spojené určité výhody, by musel vykazovať čokoľvek, čo urobí počas kampane." 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies