Miller si prišiel do Soči po zlato v zjazde

NETKY.SK • 7 Február 2014, 11:03 • 2 min
Miller si prišiel do Soči po zlato v zjazde

ČERVENÁ POĽANA - Americký zjazdár Bode Miller má 36 rokov, pred sebou piatu olympijskú účasť, tiež päť olympijských medailí, ale zatiaľ nesplnenú túžbu - stať sa olympijským šampiónom v zjazde.

slovakia

left justify in out

Po najbližšej nedeli to už nemusí platiť. Americký rýchlik na lyžiach v príprave všetko podriadil tomu, aby uspel v olympijskom zjazde v stredisku Roza Chutor neďaleko Červenej Poľany nad Soči. Presne na tom istom mieste, kde si pred dvoma rokmi zranil koleno, vo štvrtok ovládol prvý meraný tréning pred nedeľňajším veľkým finále, kde bude patriť medzi favoritov na zlato.

"Dlhé skoky, náročné technické pasáže. Táto olympijská trať je vo viacerých častiach veľmi náročná a pre mňa je to, pochopiteľne, veľká výzva,“ komentoval Miller po prvom tréningu. Už nedávno v rakúskom Kitzbüheli, kde mu na slávnom Streife len tesne ušlo víťazstvo, Miller skonštatoval, že jeho lyže sú čoraz rýchlejšie a jeho sebavedomie väčšie. Krajan a kolega zo svahov Travis Ganong na adresu Millera pre Washington Post povedal: "Je krásnym príkladom toho, ako sa treba pripraviť na veľké preteky. Celé leto aj prvú polovicu sezóny zbieral v sebe energiu a silu, aby bol práve v Soči vo vrcholnej forme. A on sa do nej dostal." Slovenský reprezentant Adam Žampa na otázku, koho favorizuje v nedeľňajšom zjazde na víťazstvo, neváhal ani sekundu: "Bodeho Millera. On v minulosti už neraz dokázal, že sa vie pripraviť na veľké podujatie. A možno získa v Soči aj viac medailí. Má na to," skonštatoval Žampa. Ak sa to Millerovi podarí, stane sa najstarším zjazdárskym olympionikom s medailou na krku. Nór Kjetil André Aamodt vyhral super G v roku 2006 v Turíne ako 34-ročný. 

Miller prešiel počas dlhej kariéry viacerými turbulentnými obdobiami. Stránky novín a časopisov zapĺňal nielen svojím umením na svahoch, ale aj kontroverzným správaním a voľnomyšlienkarstvom. Často a rád kritizoval vedenie amerického, ale aj svetového lyžovania, dokonca uvažoval nad tým, že už nebude reprezentovať USA. Keď prišiel v roku 2006 na zimné olympijské hry do Turína, vyhlásil, že chce spoznať nočný život v Taliansku a popri tom si rád zasúťaží. Dnes je už vyše roka ženatý, má dve deti a z pôvodného spôsobu života mu zostal asi len karavan, ktorý je jeho tradičným obydlím počas pretekov aj prípravy na ne. "Karavanom sa dostanem všade, kde chcem a mám tam absolútny pokoj a pohodlie. Nemusím sa trmácať po hoteloch a byť vždy na niekoho odkázaný," povedal pred časom v jednom z rozhovorov Miller. 

Minulý rok v októbri v úvode svojej šestnástej sezóny vo Svetovom pohári uviedol, že jeho hlavnou motiváciou v pokračovaní v kariére sú olympijské hry a tam potvrdenie medailových ambícií. "Keď prídete piaty raz na olympijské hry, máte pocit, že už nič vás neprekvapí. Stále je to však zaujímavé a iné ako v ostatných pretekoch. Práve to mi dodáva motiváciu a silu," uviedol Miller, ktorý bude obhajovať zlato v superkombinácii spred štyroch rokov z Whistleru. 

Millera postihla vlani v apríli vážna rodinná strata. Zomrel jeho 29-ročný brat Chelone, ktorý bol snoubordistom a s ktorým prežili krásne detstvo v horách. Zatiaľ čo okolie si myslelo, že táto tragédia urýchli jeho rozhodnutie ukončiť kariéru, stal sa opak. "Chelone mi veľmi chýba, ale odmalička som sa snažil v sebe vytvárať odolnosť voči emocionálnym otrasom. Ktovie, či práve táto vlastnosť mi nepomáha aj pri mojich úspechoch v lyžovaní," skonštatoval Bode Miller. 

Bode Miller v medailovom zrkadle na ZOH (1998 - 2010): 
Vancouver 2010: superkombinácia - zlato 
Vancouver 2010: super G - striebro 
Salt Lake City 2002: obrovský slalom - striebro 
Salt Lake City 2002: kombinácia - striebro 
Vancouver 2010: zjazd - bronz 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies