Militanti Chorásánu plánovali bezprostredné útoky v USA či Európe

NETKY.SK • 23 September 2014, 19:31 • 2 min
Militanti Chorásánu plánovali bezprostredné útoky v USA či Európe

WASHINGTON - Spojené štáty americké zaútočili letecky v Sýrii, aby zmarili plány odnože al-Káidy, skupiny Chorásán, bezprostredne zaútočiť na americké alebo európske ciele.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes médiám vysoký predstaviteľ Bieleho domu Ben Rhodes, ktorý je zástupcom poradkyne prezidenta pre národnú bezpečnosť.
     

"Sme presvedčení, že plánovali bezprostredný útok a mali v úmysle viesť útoky mimo Sýrie," povedal Rhodes reportérom, ktorí cestovali s prezidentom USA Barackom Obamom na Valné zhromaždenie OSN v New Yorku. Informovala o tom agentúra Reuters.
     

Podľa vyjadrenia Pentagónu bol Chorásán v "záverečnej fáze plánovania útoku na cieľ v Európe alebo v USA. Podľa generálporučíka Williama Mayvilla USA sledovali Chorásán "istý čas", kým sa rozhodli pre letecké útoky, ale zatiaľ je priskoro posúdiť úspešnosť náletov, ktoré sa uskutočnili súbežne s útokmi na militantov Islamského štátu v Sýrii, uviedla agentúra DPA.
     

Hovorca Pentagónu kontradmirál John Kirby informoval, že počas útokov USA a ich arabských spojencov v Sýrii bolo vystrelených vyše 160 takmer výlučne presne navádzaných striel. USA podľa neho nemajú správy, že by pri operácii prišli o život civilisti.
     

"Útoky z minulej noci boli iba začiatok," zdôraznil a dodal, že podľa prvých hodnotení americkej armády boli "veľmi úspešné".
     

Letecké útoky spojencov na militantov v Sýrii smerovali na extrémistov, ktorí predstavujú vážnu hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť, povedal dnes generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Na tlačovej konferencii na klimatickom summite OSN v New Yorku priznal, že sa tieto útoky neuskutočnili na priamu žiadosť sýrskej vlády, bola však o nich vopred informovaná. A upozornil, že sa zamerali na oblasti, "ktoré už nie sú pod skutočnou kontrolou (sýrskej) vlády".
     

Sýrsky veľvyslanec pri OSN Bašár Džaafarí povedal, že ho americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová informovala o operácii v pondelok dopoludnia, hodiny pred jej začatím.
     

Hlavná ozbrojená skupina sýrskych Kurdov dnes uviedla, že militanti IS sa premiestňujú z oblastí zasiahnutých leteckými útokmi spojencov smerom k územiu, ktoré majú v Sýrii pod kontrolou Kurdi. To podľa nich zosilní nátlak na kurdských bojovníkov, ktorí bránia pred ofenzívou IS mesto Kobané. Ofenzíva prinútila k úteku do Turecka už vyše 130.000 sýrskych Kurdov.
     

Britské vládne zdroje dnes informovali, že premiér David Cameron zrejme už v utorok oznámi pripravenosť Británie pripojiť sa k leteckým útokom na militantov v Iraku a plánuje si na to vyžiadať súhlas parlamentu. Tento súhlas by však neznamenal okamžité zapojenie sa do akcie. Cameron vzhľadom na právne záležitosti ešte nerozhodol, či by sa Británia zúčastnila aj na útokoch na ciele IS v Sýrii, citovala agentúra Reuters svoj zdroj.
     

Aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa dnes nechal počuť, že Turecko poskytne spojeneckej operácii voči IS potrebnú podporu, či už vojenskú alebo logistickú. Povedal to reportérom tureckej televízie NTV v New Yorku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies