Milióny Severokórejčanov trpia hladom

NETKY.SK • 12 Jún 2012, 13:43 • 2 min
Milióny Severokórejčanov trpia hladom

Milióny Severokórejčanov trpia hladom - Politika Milióny severokórejských detí nemajú dostatočný prístup k jedlu, liekom a zdravotníckej starostlivosti potrebnej na zabezpečenie zdravého fyzického a duševného vývoja, čím je poznačená celá jedna generácia

slovakia

left justify in out

img

Milióny severokórejských detí nemajú dostatočný prístup k jedlu, liekom a zdravotníckej starostlivosti potrebnej na zabezpečenie zdravého fyzického a duševného vývoja, čím je poznačená celá jedna generácia Severokórejčanov. Konštatovala to dnes vo svojej správe Organizácia Spojených národov.
      Podľa svetovej organizácie má takmer tretina severokórejských detí vo veku do piatich rokov príznaky oneskoreného vývoja. Týka sa to najmä vidieckych oblastí, kde je neistý prísun jedla. Zároveň množstvo detí pre zlý prístup k pitnej vode, elektrickej energii a hygiene zomiera na hnačkové ochorenia.
      Nemocnice, ktorých je veľmi málo, často nemajú lieky, tečúcu vodu ani dostatok energií na prevádzku.
      Ľudia žijúci v Pchjongjangu si užívajú relatívne pohodlie, no situácia vo zvyšku krajiny je alarmujúca. Zo správy vyplýva, že približne 16 miliónov Severokórejčanov, čo sú dve tretiny obyvateľov krajiny, závisí od vládnej potravinovej pomoci, doručovanej dvakrát mesačne.
      Severná Kórea nedokáže vyprodukovať dostatok jedla pre svojich 24 miliónov obyvateľov a je závislá na obmedzenom množstve potravín, ktoré si dokáže kúpiť zo zahraničia, ako aj na zahraničnej humanitárnej pomoci, píše sa v správe OSN.
      Organizácia Spojených národov v súvislosti s nedostatkom potravín v KĽDR vyzvala členské štáty, aby na tento rok prispeli na potravinovú pomoc KĽDR sumou 198 miliónov dolárov (158 miliónov eur).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies