Milióny Jemenčanov sú "len krok" pred hladomorom

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 07:38 • 2 min
Milióny Jemenčanov sú "len krok" pred hladomorom

NEW YORK - Riaditeľ Úradu pre koordináciu humanitárnej pomoci OSN (OCHA) John Ging v utorok upozornil, že pre konflikt v Jemene čelí až 7,6 milióna ľudí vážnemu nedostatku potravín a je "len krok" pred hladomorom. Citovala ho agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ging, ktorý sa len nedávno vrátil z Jemenu, uviedol, že v oblasti došlo k šokujúcemu poklesu finančnej podpory v rámci darcovskej komunity, čo sa dotýka miliónov ľudí, ktorí nevyhnutne potrebujú jedlo, čistú vodu a tiež zdravotnú starostlivosť.


OSN tento rok požiadala medzinárodné spoločenstvo o dotáciu vo výške 1,8 miliardy dolárov (asi 1,6 mld. eur), vďaka ktorej by bola podľa svojich slov schopná pomôcť viac ako 13 miliónom Jemenčanov. Z požadovanej sumy však doposiaľ získala len asi 16 percent. Ging v tejto súvislosti vlády jednotlivých krajín vyzval, aby aj napriek viacerým ďalším problémom, nezabudli na Jemen.


Konflikt v Jemene, v ktorom Rijádom vedená koalícia bojuje proti šiitským povstalcom podporovaným Iránom, si od marca 2015 vyžiadal takmer 9000 životov a spôsobil rozsiahlu humanitárnu krízu. Obe bojujúce strany sa opakovane obviňujú z porušovania krehkého prímeria, ktoré začalo platiť týždeň pred mierovými rozhovormi.

 

Mierové rozhovory sa od 21. apríla konajú v Kuvajte. Jemenský minister zahraničných vecí Abd al-Malik Muchláfí však v utorok oznámil ich pozastavenie, keďže ani po týždňoch rokovaní nepriniesli nijaký pokrok.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies