Milície húsíov s podporou zahraničia ohrozujú regionálnu bezpečnosť

NETKY.SK • 28 Marec 2015, 13:39 • 2 min
Milície húsíov s podporou zahraničia ohrozujú regionálnu bezpečnosť

ŠARM AŠ-ŠAJCH - Vojenská operácia voči bojovníkom zo šiitského hnutia húsíov v Jemene bude pokračovať, pokiaľ sa nepodarí dosiahnuť všetky jej ciele, povedal dnes saudskoarabský kráľ Salmán na summite Ligy arabských štátov (LAŠ) v egyptskom letovisku na pobreží Červeného mora Šarm aš-Šajch. Informovali o tom svetové tlačové agentúry.

slovakia

left justify in out

Kráľ Salmán obvinil nemenované zahraničné mocnosti z podpory povstalcov za účelom destabilizácie regiónu. "Milície húsíov získavali podporu zahraničných mocností za účelom ohrozenia regionálnej bezpečnosti," vyhlásil Salmán v prejave.

 

Letecká ofenzíva koaličných vojsk pod velením Rijádu sa podľa neho neskončí, pokiaľ sa v tejto krajine, susediacej so Saudskou Arábiou, nepodarí obnoviť stabilitu.

 

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí vyjadril rovnako, ako Salmán, presvedčenie, že túto vojenskú operáciu ukončí až nastolenie stability a bezpečnosti v Jemene.

 

Vojenská intervencia koalície zloženej z desiatich štátov pod saudskoarabským velením bola podľa Sísího "nevyhnutná" po tom, ako sa do tamojšie situácie začala miešať zahraničná mocnosť, čím nepriamo odkázal na Irán.

Sísí tiež apeloval na vytvorenie arabských koaličných ozbrojených síl, vzhľadom k tomu, že arabský svet čelí "bezprecedentným" hrozbám.

 

Dôležitá konferencia hláv arabských štátov sa koná iba dva dni po spustení koaličnej leteckej ofenzívy pod vedením saudskoarabskej armády v Jemene, kde sa spriatelené sunnitské štáty snažia poraziť údajne Iránom podporovaných povstalcov z jemenského šiitského vzbúreneckého hnutia húsíov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies