Mikolášik: Brexit zasiahne EÚ v rovine politickej aj ekonomickej

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 15:13 • 2 min
Mikolášik: Brexit zasiahne EÚ v rovine politickej aj ekonomickej

BRUSEL - Možnosť odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ na základe štvrtkového referenda je už dlhší čas témou číslo jeden v kuloároch Európskeho parlamentu (EP). Pre TASR to potvrdil slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik (KDH) z frakcie európskych ľudovcov.

slovakia

left justify in out

Mikolášik pripomenul, že ak by sa Briti rozhodli pre prerušenie vzťahov s EÚ, k čomu by došlo len týždeň pred historicky prvým predsedníctvom Slovenska v Rade EÚ, takýto scenár by mohol doslova "torpédovať" všetky dobré úmysly a dobré témy, ktoré chce Slovensko realizovať a presadiť počas svojho šéfovania na čele EÚ.

 

Podľa jeho slov by možný brexit zasiahol EÚ v dvoch rovinách: politickej aj ekonomickej. Zdôraznil, že únia prežije skutočnosť, že jedna z jej členských krajín sa rozhodne odísť, rizikom však je, aké dôsledky by mal odchod Spojeného kráľovstva na iné členské krajiny EÚ - či by aj iné štáty nezačali uvažovať týmto spôsobom, najmä keď existuje veľa politikov, ktorí sa radi zviditeľňujú populistickými témami.

Za riziko takýchto politických dozvukov považuje aj možnú akceleráciu odstredivých tendencií v Belgicku, medzi flámskym a valónskym regiónom.

 

"Ak by sa Spojené kráľovstvo odtrhlo, tak je možné, že škótski nacionalisti by získali navrch - a vieme, že Škótsko chce zostať členom Európskej únie," skonštatoval Mikolášik.

 

Dodal, že to cítiť aj zo slov britských poslancov v europarlamente, medzi ktorými sú aj poslanci za Škótsko, najmä za Škótsku národnú stranu (SNP), ktorá je veľmi proeurópska.

 

Podľa Mikolášika je postoj zákonodarného zboru EÚ všeobecne v prospech udržania Británie v EÚ. Viacerí europoslanci, ako aj sám Mikolášik však v súvislosti s kľúčovým referendom zazlievajú britskému premiérovi Davidovi Cameronovi, že urobil z Európanov rukojemníkov svojej osobnej politiky a túžby zostať pri moci, keď pred voľbami podmienil víťazstvo svojej strany sľubom o vypísaní referenda.

 

Mikolášik zároveň varoval, že brexit bude mať dôsledky pre samotnú Britániu aj v ekonomickej rovine. Pripomenul, že londýnska finančná štvrť City, kde sú združené banky a poisťovne, si želá zachovanie finančných tokov na Európu a prepojenie s EÚ. Podľa jeho slov aj väčšina britských podnikov i nadnárodných spoločností so sídlom v Británii si chce zachovať svoj biznis a nevystaviť sa zavedeniu ciel či rôznych dovozných prirážok.

 

"Britské aj nadnárodné spoločnosti deklarovali, že je v ich záujme, aby jednotný trh bol zachovaný, lebo opak by mal pre nich zlé dôsledky. Tie straty by boli premietnuté nielen do príjmov občanov, ale aj do zamestnanosti v Británii, ktorú by ovplyvnila strata trhov a odchod niektorých podnikov," uviedol Mikolášik.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies