Mika: Aj v nepriaznivej situácii fungujeme hospodárne

NETKY.SK • 20 November 2014, 13:22 • 2 min
Mika: Aj v nepriaznivej situácii fungujeme hospodárne

BRATISLAVA – Verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) funguje hospodárne aj napriek nepriaznivej finančnej situácii. Podľa generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku to dokazuje aj prebytok, s ktorým RTVS skončí rok 2014. Šéf rozhlasu a televízie o tom informoval na dnešnom rokovaní Rady RTVS.

slovakia

left justify in out

RTVS sa podarí preklenúť obdobie 2014 – 2015 bez problémov s hradením faktúr a ďalších výdavkov a nedostane sa do režimu platobnej neschopnosti, potvrdil pre médiá počas rokovania rady Mika. Očakávaný prebytok na konci roka dosiahne približne 700-tisíc eur. Rozpočet v roku 2015 umožní RTVS hradiť všetky záväzky.

 

“Žiadnu zásadnú zmenu z hľadiska programových služieb bez zmeny financovania nie sme schopní uskutočniť. Najväčšie riziko, ktoré máme, je v dlhodobých programových zámeroch, napríklad v športe,“ povedal Václav Mika počas rokovania Rady RTVS pre novinárov. Upozornil, že šport je pre médiá dôležitý, konkurenčný program. “Dnes RTVS, osobitne televízia, nemá žiadne prednostné práva na akékoľvek športové podujatie, či je to olympiáda, futbal či hokej. Sme v normálnej súťaži, ktorej základné pravidlo je ponúkaná cena,“ doplnil Mika s tým, že práva na európske a svetové futbalové šampionáty v najbližších rokoch sa kupujú už v súčasnosti a väčšinu peňazí za ne treba zaplatiť vopred. V tejto súvislosti opakovane upozornil na hlavný problém RTVS – nízke tzv. koncesionárske poplatky, bez zvýšenia ktorých nie je do budúcna možný personálny, technický ani programový rozvoj RTVS. 

 

Problémy RTVS s malými príjmami z koncesií boli tiež jednou z tém odpočtu pôsobenia Miku na čele RTVS, ktorý dnes predniesol rade. Šéf RTVS pripomenul, že za 12 rokov sa úhrady za vysielanie RTVS, tzv. koncesie , nezvyšovali ani o infláciu. Manažment RTVS viackrát tento rok konštatoval, že zvýšenie koncesií považuje za najviac legitímnu cestu. Pomohlo by zvýšiť mesačný poplatok na úroveň, na akú by sa dostal, ak by sa zvyšoval o infláciu. V takom prípade by v súčasnosti bol základný mesačný poplatok pre jednu domácnosť nie 4,64 eura, ale takmer sedem eur. Ak by sa to RTVS podarilo, chce priniesť tretí športovo – spravodajský kanál a nový program v televízií aj rozhlase. Podľa vedenia RTVS je v Európe štandardné, že verejnoprávne médiá sa financujú cez tzv. koncesie, ktoré dopĺňajú: príspevok štátu určený na vybrané programy, zisk z reklamy a ďalšie menšie zdroje. 

 

RTVS by mohlo mať v roku 2015 príjmy približne 107,6 milióna eur, čo je o 6,9 milióna viac ako tento rok, ak by sa mu podarilo predať nepotrebné nehnuteľnosti v Bratislave a v Banskej Bystrici za približne 2,1 milióna eur. Očakáva sa, že zlepšenie systému výberu koncesií zastaví jeho 10-ročný pokles. RTVS predpokladá, že z úhrad za vysielanie získa 71 miliónov. Príjmy na úrovni tohto a minulého roka by malo zaistiť aj to, že RTVS očakáva zo zmluvy so štátom o 1,862 mil. eur viac na výrobu programu a o 3,5 mil. eur viac na investičné akcie. Spolu má od štátu RTVS dostať približne 30 miliónov eur. Tieto sumy však budú isté až po schválení štátneho rozpočtu v parlamente. RTVS očakáva, že v roku 2015 bude mať spolu na investície o dva milióny menej, teda 6 miliónov. Na obdobnej úrovni ako tento rok by podľa vedenia RTVS na budúci rok mohli byť aj výdavky. Výdavky na program by mali byť obdobné ako tento rok v televíznej časti (cca 30,7 mil. eur) aj v rozhlasovej časti (cca 2,6 mil. eur). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies