Viete, ktorá vôňa je medzi ľuďmi najobľúbenejšia?

NETKY.SK • 9 Apríl 2022, 14:00 • 2 min
Viete, ktorá vôňa je medzi ľuďmi najobľúbenejšia?

BRATISLAVA – Výskumníci v rámci novej štúdie požiadali zástupcov 10 odlišných kultúrnych skupín, aby posúdili rôzne vône a zoradili ich od najobľúbenejšej po tú najmenej príťažlivú. Respondentov pritom tvorila naozaj pestrá škála ľudí, a to od domorodcov po obyvateľov veľkomiest z Thajska, Ekvádoru, Mexika či USA.

slovakia

left justify in out

Ich cieľom bolo zistiť, či ľudia z rôznych kútov sveta vnímajú pachy rovnako. „Tradičný pohľad sa prikláňa ku kultúrnemu učeniu, no my sme zistili, že kultúra s tým má spoločné len veľmi málo,“ povedal Artin Arshamian z Karolinska Institutet vo Švédsku.

 

img

 

Výskum ukázal, že najobľúbenejšou vôňou bol vanilín, teda látka nachádzajúca sa vo vanilke. Na druhom mieste bol etylbutanoát, ktorý má ovocnú vôňu a využívajú ho napríklad na zvýraznenie chuti v potravinách s ovocnou príchuťou. Tretí bol linalool, ktorý má kvetinovú vôňu.

 

Prečítajte si tiež: Smutné a poučné: Ako sa opice nechali oklamať

 

Na konci rebríčka sa ocitla kyselina izopentánová, ktorá má štipľavý, octový zápach spojený so syrom, sójovým mliekom či potom nôh.

 

„Vidíme tu značnú globálnu konzistenciu. Ukazuje to, že ľudské čuchové vnímanie je silne obmedzené univerzálnymi princípmi,“ zhodli sa autori.

 

img

 

Veľký význam (40 %) pri posudzovaní vôní má ich molekulárne zloženie. Ďalších 54 % je spojených s individuálnymi preferenciami a 6 % ovyplňuje kultúra.

 

„Ďalším krokom je zistiť, prečo je to tak, a to prepojením všetkých našich zistení. Budeme chcieť zistiť, čo sa deje v našom mozgu, keď cítime konkrétnu vôňu,” uzavrel Arshamian.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies