Vakcína od Pfizeru v dôveryhodnosti stále vedie, Sputnik si opäť pohoršil

NETKY.SK • 3 Jún 2021, 13:06 • 2 min
Vakcína od Pfizeru v dôveryhodnosti stále vedie, Sputnik si opäť pohoršil

BRATISLAVA - Najväčšiu dôveru v účinnosť a bezpečnosť vakcíny majú Slováci k vakcíne Comirnaty od spoločností Pfizer/Biontech. Umiestnila na prvej priečke spomedzi siedmich vakcín proti ochoreniu COVID-19, ktoré sú registrované alebo ich aktuálne posudzuje Európska lieková agentúra.

slovakia

left justify in out

Prieskumu sa zúčastnilo 510 respondentov internetovej populácie staršej ako 15 rokov. Druhú pozíciu v dôveryhodnosti si rovnako udržala aj vakcína Moderna. Ruská vakcína Sputnik V sa umiestnila v porovnaní s predošlým prieskumom zhodne na tretej priečke, dôveruje jej však opäť menej Slovákov.

 

img

 

Vakcína Comirnaty
Najdôveryhodnejšia vakcína pre Slovákov je podľa prieskumu Comirnaty od spoločností Pfizer/Biontech, v jej účinnosť a bezpečnosť veria dve tretiny z nich. Najväčšiu dôveru si získala u 15 až 24 ročných, z tejto vekovej kategórie jej dôveruje až 83 % respondentov. Prieskum potvrdil dôveru v túto vakcínu najmä u vysokoškolsky vzdelaných obyvateľov.

 

Prečítajte si: Objavila sa pravdepodobná súvislosť medzi vakcínami Pfizer a myokarditídou

 

Vakcína Moderna
Vakcína Moderna si v prieskume mierne pohoršila, potvrdila však svoju pozíciu druhej najdôveryhodnejšej očkovacej látky. Dôveruje jej 56 % opýtaných, porovnateľne muži aj ženy. Aj táto vakcína v dôveryhodnosti a účinnosti vedie u vzdelanejších Slovákov.

 

Súvisiaci článok: Pribudnú ďalšie vakcíny? Sanofi a GlaxoSmithKline spustili rozsiahly test svojej vakcíny

 

Vakcína Sputnik V
Dôvera v ruskú vakcínu Sputnik V znovu klesla. V minulo-mesačnom prieskume mala dôveru u takmer polovice obyvateľov, v máji sa tak vyjadrili dve pätiny respondentov. Viac pritom v jej účinnosť a bezpečnosť dôverujú muži ako ženy. Najviac jej dôveruje veková skupina 55 a viac ročných. Neregistrovaná vakcína Sputnik V má však vekové obmedzenie, na Slovensku ju môžu dostať len osoby vo veku od 18 do 60 rokov.


Mohlo by vás zaujímať: Od dnešného dňa sa môžeme prihlasovať aj na očkovanie Sputnikom V

 

Vakcína Janssen
Na štvrtej priečke v dôveryhodnosti sa umiestnila vakcína Janssen od Johnson & Johnson. Vakcína, ktorou sa na Slovensku zatiaľ neočkuje, aj napriek tomu, že ňou už štát disponuje, tak predbehla aj vakcínu AstraZeneca. Janssen si v prieskume o niečo polepšil, kým naposledy mu dôverovala pätina respondentov, aktuálne tak odpovedala už bezmála tretina opýtaných.

 

Podobný článok: Veľká Británia štartuje klinický test účinku dodatočnej dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19

 

Vakcína AstraZeneca
Vakcíne AstraZeneca nedôveruje až 60 % Slovákov. Podobne ako Sputnik V, aj AstraZeneca si v prieskumoch dôveryhodnosti opakovane pohoršila. Najmenšiu dôveru má u 35 až 44 ročných, najmenej jej dôverujú respondenti so základným alebo stredoškolským vzdelaním bez maturity.

 

Prečítajte si: Začal sa dlhoočakávaný súdny proces medzi EÚ a spoločnosťou AstraZeneca, ktorá porušila dohody o dodávkach vakcín

V prieskume sa opäť nevedela vyjadriť k účinnosti a bezpečnosť vakcín CureVac a Novavax takmer polovica opýtaných. Obe vakcíny stále posudzuje EMA, napriek tomu si už Novavax získal dôveru 14 % Slovákov, CureVac takmer 11 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies