Mierne lavínové nebezpečenstvo môže v pohoriach počas dňa stúpať

NETKY.SK • 25 Marec 2018, 11:40 • 2 min
Mierne lavínové nebezpečenstvo môže v pohoriach počas dňa stúpať

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo vysokohorskom teréne všetkých slovenských pohorí trvá mierne lavínové nebezpečenstvo - druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

slovakia

left justify in out

Platí najmä v poludňajších a popoludňajších hodinách na juhovýchodných, južných a juhozápadných svahoch, kde slnko natopí snehovú pokrývku. Podľa Filipa Kyzeka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku sa ojedinele môžu vyskytnúť aj menšie spontánne lavíny.

 

"Vo Fatrách je vzhľadom na nižšiu nadmorskú výšku možný zosuv menších a stredných lavín z mokrého snehu. Platí to najmä pre slnkom osvietené svahy v poludňajších hodinách," uviedol Kyzek.

 

V najvyšších polohách na severnej strane, v úzkych žľaboch, kde je vplyv slnečného žiarenia minimálny, podľa neho stále možno nájsť suché snehové vankúše, ktoré sa môžu veľkým dodatočným zaťažením uvoľniť. "Tendencia lavínového nebezpečenstva bude počas dňa mierne stúpajúca, s príchodom večera klesajúca," doplnil Kyzek.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies