MF SR priznáva že prostriedky na informatizáciu sú stále ohrozené

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 11:58 • 2 min
MF SR priznáva že prostriedky na informatizáciu sú stále ohrozené

BRATISLAVA - Ministerstvo financií (MF) priznáva, že Slovensko má problémy s čerpaním prostriedkov na informatizáciu spoločnosti. Riziko, že krajina príde o desiatky mil. eur na projekty informatizácie, stále pretrváva. Vo svojom vystúpení na Jarnej konferencii ITAPA/OPIS 2013 to uviedol Peter Pellegrini, štátny tajomník ministerstva financií.

slovakia

left justify in out

 Pôvod problémov s čerpaním financií z Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS) vidí ministerstvo vo veľmi dlhom verejnom obstarávaní. "Niektoré procesy obstarávania nám trvajú pomaly dva roky a to je neprípustný stav," uviedol Pellegrini.

Ministerstvo bude podľa jeho slov musieť pristúpiť ku škrtaniu niektorých projektov, ktoré nemajú šancu do konca roka ukončiť verejné obstarávania. O ktoré projekty ide, však zatiaľ nekonkretizoval. Výhodu budú mať tie, ktoré už majú ukončené verejné obstarávanie a zazmluvnených dodávateľov. 

Pomôcť s dočerpaním ohrozenej sumy by mali nové náhradné projekty. Jedným z nich je projekt digitalizácie školstva. "Mal by naozaj zabezpečiť digitálnu techniku a digitálny obsah pre vyučovací proces a zaviesť nejaké cloudové riešenia pre jednotné ukladanie dát všetkých škôl na jednom mieste," spresnil zámer Pellegrini. Doplnil, že rozpočet spomínaného projektu je 40 mil. eur. "Naše školy by mohli byť naozaj vybavené modernou technikou v krátkej dobe," myslí si. 

Na Pellegriniho vyjadrenia nadviazal aj Norbert Molnár, generálny riaditeľ riadiaceho orgánu OPIS. Slovensko si podľa neho nemôže dovoliť poľaviť v tempe informatizácie. Zdôraznil, že samotné čerpanie nie je métou operačného programu. "Nepotrebujeme iba minúť peniaze, ale priniesť ľuďom niečo, čo budú využívať," povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies