MF SR: Bločková lotéria nie je jediným nástrojom v boji s daňovými únikmi

NETKY.SK • 30 September 2013, 16:18 • 2 min
MF SR: Bločková lotéria nie je jediným nástrojom v boji s daňovými únikmi

BRATISLAVA - Spustenie národnej bločkovej lotérie nie je podľa Ministerstva financií (MF) SR jediný spôsob, akým Slovensko bojuje proti daňovým únikom. Okrem lotérie bolo totiž zadefinovaných 50 konkrétnych opatrení v Akčnom pláne boja proti daňovým únikom, ktorý vláda schválila ešte v máji minulého roka. MF SR preto odmieta tvrdenia Slovenskej národnej strany (SNS), že vláda nerobí dostatočné opatrenia na odstránenie daňových únikov.

slovakia

left justify in out

Národniari napríklad vláde vyčítajú, že nerobí potrebné kroky na odstránenie daňových machinácií vo veľkých firmách s miliónovými ziskami. SNS preto vláde odporučila prijať systémové opatrenia ako kontrola firiem so sídlom v daňových rajoch, efektívnejší systém daňových kontrol, ako aj posilniť protikorupčné opatrenia . MF SR je však presvedčené, že v tejto oblasti robí dostatočné opatrenia.

Za jedno zo zásadných nástrojov v boji proti daňovým podvodom rezort financií napríklad považuje zavedenie kontrolného výkazu k dani z pridanej hodnoty (DPH). "Zavedenie kontrolných výkazov bude ako operácia, ktorá zlepší finančnej správe 'zrak', teda umožní efektívnejšie a rýchlejšie kontroly. Elektronické kontrolné výkazy tiež umožnia finančnej správe prostredníctvom automatizovaného systému krížovú kontrolu daňovej povinnosti a kontrolu odpočtov," hovorí poradca ministra financií Radko Kuruc. Podľa jeho slov práve krížovou kontrolou údajov bude možné napríklad odhaliť tuzemské a cezhraničné karuselové podvody, odhaliť machinácie s faktúrami, vystavenie fiktívnych faktúr či uplatnenie si odpočtu dvakrát z tej istej faktúry.

Kontrolný výkaz budú firmy od začiatku roka 2014, rovnako ako daňové priznania, predkladať v elektronickej podobe. Bude obsahovať údaje, ktoré už v súčasnosti majú podnikatelia k dispozícii v rámci svojho účtovníctva. "Zavedenie kontrolných výkazov zároveň vytvára predpoklad na to, aby v budúcnosti podnikatelia nemuseli podávať daňové priznanie k DPH, urobí to za nich finančná správa," dodáva Kuruc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies