Mexického vraha, ktorého využil Trump v kampani, porota oslobodila!

NETKY.SK • 1 December 2017, 06:54 • 2 min
Mexického vraha, ktorého využil Trump v kampani, porota oslobodila!

SAN FRANCISCO - Členovia súdnej poroty oslobodili Mexičana, ktorého prípad v USA vyvolal celonárodnú debatu o migrácii.

slovakia

left justify in out

Muž čelil obvineniu z vraždy Američanky, ktorá prišla o život v roku 2015 na móle v kalifornskom San Franciscu. Informovala o tom v piatok agentúra AP. Nelegálneho migranta Josého Inésa Garcíu Zárateho päťkrát deportovali z územia Spojených štátov a v roku 2015, keď došlo k osudnému činu, mu hrozila ďalšia deportácia. Na slobode bol vtedy len vďaka tomu, že ho úrad sanfranciského šerifa prepustil z väzenia napriek deportačnej žiadosti federálnych orgánov.

 

Mexičan 1. júla 2015 spôsobil smrteľné strelné zranenie 32-ročnej Kathryn Steinleovej. K udalosti došlo počas primáriek pred prezidentskými voľbami v USA; vtedajší kandidát Donald Trump celú kauzu použil v kampani ako argument poukazujúci na potrebu postavenia múru na americko-mexických hraniciach a sprísnenia prisťahovaleckej legislatívy. Zárate nepopieral, že Steinleová zahynula následkom výstrelu vypáleného z jeho pištole; tvrdil však, že išlo o nehodu. Podľa balistických expertov ukradnutá pištoľ zrejme samovoľne vystrelila, guľka sa odrazila od betónového chodníka a zasiahla ženu do chrbta. Úmysel zabíjať alebo strieľať na Steinleovú sa Mexičanovi, ktorý bol vtedy bezdomovcom, dokázať nepodarilo.

 

img

 

Porota preto vo štvrtok vyniesla oslobodzujúci verdikt. Zaráteho však uznala vinným z nelegálnej držby strelnej zbrane. Predstavitelia amerických imigračných úradov sa krátko po rozhodnutí poroty vyjadrili, že Mexičana po ukončení celej kauzy deportujú z USA. Prezident Donald Trump označil verdikt poroty za "nehanebný". "Niet divu, že sú obyvatelia našej krajiny takí rozhorčení z nelegálnej migrácie," komentoval Trump rozhodnutie porotcov na Twitteri.

 

 

Obhajca Francisco Ugarte naopak uvítal štvrtkový verdikt ako zadosťučinenie pre všetkých prisťahovalcov v USA. Celý prípad sa podľa neho od počiatku využíval na podnecovanie nenávisti a na ospravedlnenie pre masové deportácie migrantov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies