Mexická polícia našla ukradnutý rádioaktívny materiál: Zlodeji sú vo vážnom ohrození života!

NETKY.SK • 5 December 2013, 07:03 • 2 min
Mexická polícia našla ukradnutý rádioaktívny materiál: Zlodeji sú vo vážnom ohrození života!

TEPOJACO - Mexická polícia vo štvrtok našla nebezpečný rádioaktívny materiál, ktorý v pondelok ukradli zlodeji.

slovakia

left justify in out

Tí podľa úradov môžu byť vo vážnom ohrození života, aj keď miestnym obyvateľom v okolí hlavného mesta Mexiko údajne nič nehrozí. Materiál obsahujúci nebezpečný rádioaktívny izotop kobalt-60 našli voľne odhodený spolu s ukradnutou dodávkou, ktorá ho prevážala. Podľa vyšetrovateľov je málo pravdepodobné, že s krádežou majú niečo spoločné neslávne známe drogové kartely v krajine. Pravdepodobnejšia je verzia o zlodejoch, ktorí zásielku ukradli "omylom". Tí ju údajne "zo zvedavosti" otvorili a je vysoko pravdepodobné, že boli následne vystavení veľkým životu nebezpečným dávkam rádioaktivity. Po páchateľoch stále pátrajú.

Vozidlo ukradli v pondelok, pričom o incidente informovali až o dva dni neskôr z dôvodu varovania miestnych obyvateľov. Nákladiak prevážal použitý rádioaktívny kobalt z miestnej nemocnice v meste Tijuana a bol určený na likvidáciu. O incidente informovala aj Medzinárodná organizácia pre atómovú energiu (MAAE), ktorá varovala, že vozidlo obsahovalo "extrémne nebezpečný" kobalt-60. Niektoré médiá pôvodne špekulovali, že motívom páchateľov mohla byť výroba takzvanej špinavej bomby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies