Čo vlastne obsahuje vakcína proti Covid19? Je na výskum potrebné desaťročie?

NETKY.SK • 25 December 2020, 14:51 • 2 min
Čo vlastne obsahuje vakcína proti Covid19? Je na výskum potrebné desaťročie?

BRATISLAVA - Už o dva dni sa dá zaočkovať prvý Slovák. Hoaxov a konšpiračných teórií pribúda každým dňom. Je potrebné sa báť?

slovakia

left justify in out

Hlavnou súčasťou vakcín sú antigén - charakteristická črta mikroorganizmu, ktorá stimuluje imunitný systém a podľa ktorej organizmus rozpozná infekčné ochorenie – a adjuvant – pomocná prídavná látka, znásobuje účinnosť vakcíny, aby jej ochranný účinok trval čo najdlhšie. Cieľom očkovania je získať imunitu proti vážnym infekčným chorobám. A to bez toho, aby ich organizmus musel prekonať a vystavil sa tak riziku vážnych zdravotných problémov. 

 

Bezpečnosť

 

V Európskej únii je pre všetky štáty záväzný spoločný Európsky liekopis, ktorý obsahuje záväzné nor­matívy kvality liečiv a liekov a na jeho tvorbe sa podieľajú medzinárodní experti. Pred umiestnením na slovenský trh musí výrobca v predstihu predložiť Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), ktorý je národnou autoritou pre bezpečnosť liečiv na Slovensku, dokumenty, ktoré preukazujú, že terapeutická účinnosť výrob­ku prevažuje nad jeho potenciálnymi rizikami. Po ich overení ŠÚKL schváli uvedenie príslušnej vakcíny na slovenský trh.

Očkovanie je vysoko bezpečné, nie je však úplne bez rizika – ako každý zdravotný úkon. Riziká očkovania lekári a epidemiológovia poznajú. Hlásenie nežiaducich reakcií po očkovaní je povinné pre každého očkujúceho lekára. 

 

Čítajte tiež:  V Británii podstúpilo vakcináciu proti novému koronavírusu už viac ako 600 tisíc ľudí

 

Účinnosť

 

Veda a výskum v oblasti výroby očkovacích látok napreduje, dnešné deti sú očkované kvalitnými vakcínami. Napríklad jedna dávka MMR vakcíny dokáže zabezpečiť ochranu na približne 93%, dve dávky MMR vakcíny na 97%. Tvorba ochranných protilátok proti danému ochoreniu je závislá najmä od imunitného stavu organizmu, či už v čase očkovania, ale aj po ňom.

 

 

img

 

 

Dôležitosť

 

Očkovanie predstavuje: 1. Osobnú ochranu jednotlivca, ktorý je očkovaný. 2. Kolektívnu ochranu komunity/spoločnosti. Na jej získanie je  v prípade Covid-19 potrebné preočkovať viac ako 60 – 70 % populácie v prípade COVID-19 ( tzv. kolektívna ochrana).

 

Prioritou štátu musí byť poskytnutie osobnej ochrany a vybudovanie kolektívnej ochrany. Za týmto účelom pripravilo MZ SR vakcinačnú stratégiu, ktorá spája návrhy realizácie stratégie pochádzajúcich z odborných sekcií MZ SR, pracovnej skupiny na zabezpečenie vakcinácie na základe mandátu udeleného Pandemickou komisiou SR, ako aj podkladov zo strany odborníkov v oblasti infektológie a epidemiológie SR.

 

Čítajte tiež: Moderna a BioNTech deklarujú, že ich vakcíny zaberú aj proti silnejšiemu britskému koronavírusu

 

 

img

 

Rýchlosť vývoja

 

Vývoj vakcíny na Covid-19 sa v tomto roku stal absolútnou prioritou vo vedeckých a farmaceutických kruhoch. V tomto roku sa na to sústredilo enormné množstvo energie a financií aj za cenu odloženia iných projektov. Vďaka tomu mohli výrobcovia vakcín maximalizovať počet expertov a vedcov, ktorí na vývoji vakcín pracovali.

 

Množstvo procesov, ktoré súvisia s vývojom a testovaním vakcíny bolo optimalizovaných a odbyrokratizo­vaných, ale nikdy nie na úkor samotnej bezpečnosti. Klinické skúšanie ako také prebieha štandardne. Zjednodušené a zrýchlené je to, čo sa deje okolo nich.

 

 

img

 

Za normálnych okolností jednotlivé fázy predklinického a klinického skúšania nasledujú postupne jedna za druhou. V tomto prípade sa spúšťali súbežne – ešte predtým, než bolo dokončené prvé kolo, štartovalo druhé kolo.

 

Väčšiemu riziku tak môžu byť potenciálne vystavení dobrovoľníci v jednotlivých fázach klinického skúšania, ale výsledný produkt musí prejsť všetkými fázami rovnako ako akákoľvek iná vakcína. Výsledná vakcína tak bude rovnako bezpečná.

 

Kvôli pandémii a mimoriadnej rozšírenosti koronavírusu bolo relatívne jednoduché nájsť dobrovoľníkov, ktorí sa počas testovania nakazia koronavírusom (čo je nevyhnutná súčasť testovania účinnosti vakcíny). Pri vývoji vakcín na zriedkavejšie ochorenia, toto môže trvať aj celé roky, v tomto prípade to bolo oveľa rýchlejšie.

 

Čítajte tiež: Očkovanie proti Covid-19 sa blíži aj k nám. Prečítajte si názory našich odborníkov

 

 

img

 

Zloženie vakcíny Pfizer and BioTech

 

Spoločnosť Pfizer  neutajuje detailly o výrobe ani o zložení vakcíny proti koronavírusu. 

 

Originálne zloženie vakcíny od Pfizeru:
Liečivo je mRNA očkovacia látka proti COVID-19. Injekčná liekovka obsahuje po nariedení
5 dávok po 0,3 ml s 30 mikrogramami mRNA v každej dávke.
- Ďalšie zložky sú:
- ((4-hydroxybutyl)azándiyl)bis(hexán-6,1-diyl)bis(2-hexyldekanoát) (ALC-0315),
- 2-[(polyetylénglykol)-2000]-N,N-ditetradecylacetamid (ALC-0159),
- 1,2-distearoyl-sn-glycero-3-fosfocholín (DSPC),
- cholesterol,
- chlorid draselný,
- dihydrogenfosforečnan draselný,
- chlorid sodný,
- dihydrát hydrogenfosforečnanu sodného,
- sacharóza,
- voda na injekciu

 

Vakcína obsahuje teda samotnú mRNA, špecifické lipidy (tuky) potrebné na jej správne fungovanie, a potom látky chlorid draselný, fosforečnan monodraselný, chlorid sodný, hydrogénfosforečnan disodný a sacharóza. Všetky tieto látky sú v Európskej úniii klasifikované ako zdraviu neškodiace a nezávadné. 

 

 

img

 

Nežiaduce účinky

 

Verejne dostupný je aj zoznam potenciálnych vedľajších účinkov. Tie zahŕňajú bolesti v oblasti vpichu, únavu, bolesť hlavy, bolesť svalov, zimnicu, bolesť kĺbov, horúčku, opuch v oblasti vpichu, začervenanie v bode vpichu, nevoľnosť či opuch lymfatických uzlín. Vo výnimočných prípadoch sa objavili závažné alergické reakcie.

 

Profesor Krčméry aj profesor Jarčuška, obaja špičkoví slovenskí odborníci v oblasti infektológie však ľudí viackrát ubezpečili, že došlo aj k vytypovaniu skupín obyvateľov u nás, ktoré by mohli mať po podaní vakcíny proti Covid 19 vážnejšie alergické rekacie, ako napríklad anafylaktický šok.

 

Tieto skupiny obyvateľstva preto u nás nebudú očkované v prvej fáze. Ide o ľudí, ktorí trpia už na iné závažné formy alergie. Profesor Krčméry taktiež zdôrazňuje, že je dôležité, aby pacienti toto o sebe lekárovi nezatajovali. Pri týchto osobách je totiž možné, ako prevenciu tesne pred očkovaním,  podať látku Hydrocortison, ktorá vzniku a rozvinutiu alergickej reakcii zabraňuje. 

 

Čítajte tiež: Nastupujúci americký prezident Joe Biden sa nechal zaočkovať pred televíznymi kamerami



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies