Meteorológovia varujú: Slovensko zasiahne snehová kalamita a teploty až -30°C

NETKY.SK • 12 Január 2016, 19:30 • 2 min
Meteorológovia varujú: Slovensko zasiahne snehová kalamita a teploty až -30°C

BRATISLAVA – Meteorológovia varujú pred snehovou kalamitou a extrémnou zimou! Podľa nich na Slovensku bude najskôr výdatne snežiť a potom by mali teploty klesnúť až na -30 stupňov Celzia.

slovakia

left justify in out

„Na prelome rokov 2015/2016 sme svedkami zmien cirkulácie, ktoré v histórii nemajú obdobu. Podľa našich zistení nikdy v minulosti nedošlo k takému extrémnemu prepadu indexu Arktickej oscilácie ako z decembra 2015 na január 2016,“ vysvetľuje vo svojej štúdii na stránke meteoinfo.sk dvojica klimatológov.

 

„Cirkulácia nesklame a nad Európou sa odtrhne jedna z troch hlbokých častí destabilizovaného polárneho vortexu (rozumej oblasti nízkeho tlaku obklopujúcej severnú polárnu oblasť), zvyšné dve zasiahnu východné pobrežie Ázie s Pacifikom a východ USA s priľahlým Atlantikom,“ opisujú klimatológovia Marek Kučera a Dávid Ščepka.

 

V piatok nasneží na celom Slovensku, potom hrozia 30-stupňové mrazy

 

„Situácia črtajúca sa do 20. januára však vyzerá oveľa zimnejšie ako počas prvého vpádu zimy na prelome rokov 2015/16. Prvé, menej výrazné ochladenie odštartuje prechod rozsiahleho poľa nízkeho tlaku vzduchu zodpovedajúceho rozsiahlej časti vortexu Európou smerom na východ,“ píšu klimatológovia.

 

Podľa ich výskumu by malo okolo 15.1 snežiť na väčšine územia Slovenska pribudnúť by malo od 5 do 15 cm nového snehu, na strednom Slovensku miestami až 20 - 40 centimetrov. „Na južných návetriach Karpát, hlavne v okolí Slovenského Rudohoria nemožno vylúčiť, že napadne až pol metra,“ varujú.

 

Teplota počas týchto dní by nemala klesnú pod -3 stupne Celzia na niektorých územiach bude teplota nad nulou. Okolo Bratislavy až +3 stupne Celzia. Po presunutí sa grónskej anticyklóny nad naše územie môžu mrazy dosiahnuť úroveň až -30 stupňov Celzia.  Takáto situácia sa na Slovensku objavila naposledy v rokoch 2003 a 2012.

 

SHMÚ informuje o teplote -25 stupňov

 

Na územie Slovenska prenikne v najbližších dňoch arktická zima. Ako informoval meteorológ Pavol Beránek zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), ochladzovať sa začne cez víkend, no medzitým SHMÚ očakáva sneženie na viacerých miestach, predovšetkým však na severe Slovenska. "Najsilnejšie mrazy očakávame na začiatku budúceho týždňa, v dolinách a kotlinách bude nadránom ojedinele okolo mínus 25 stupňov Celzia," povedal Beránek. Dodal, že vpády arktického vzduchu na naše územie v zimnom období nie sú ojedinelým javom a boli tu aj v minulosti.

 

Predpovedaná situácia (zdroj: meteoinfo.sk):

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies