Meteorológovia rozširujú výstrahu pred búrkami i krúpami na veľú časť Česka

NETKY.SK • 2 Jún 2018, 12:31 • 2 min
Meteorológovia rozširujú výstrahu pred búrkami i krúpami na veľú časť Česka

PRAHA - Pred ďalšou vlnou búrok varoval v sobotu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) - tentoraz táto výstraha platí pre veľkú časť Česka, informuje spravodajský server televízie Nova.

slovakia

left justify in out

Výstraha pred silnými búrkami je v platnosti až do nedele večera 21.00 h a platí pre sedem z celkového počtu 14 krajov Českej republiky - Juhomoravský, Královohradecký, Liberecký, Moravskosliezsky, Olomoucký, Pardubický a Zlínsky.

 

Prívalový dážď môže dokonca ojedinele viesť k zatopeniu nižšie položených miest, pivníc. Treba dbať na bezpečnosť predovšetkým s ohľadom na nebezpečenstvo úrazu vetrom uvoľnenými predmetmi, pádom odlomených vetví či zásahom bleskom, pripomínajú českí meteorológovia.

 

Viaceré oblasti Českej republiky zasiahli prudké búrky sprevádzané intenzívnymi zrážkami už v piatok. Najvážnejšiu situáciu spôsobilo počasie v mestečku Brtnice na východe okresu Jihlava v kraji Vysočina. Voda tam vytopila dve desiatky domov, dostala sa - podobne ako bahno - do obytných i pivničných priestorov. Preventívne tam došlo k evakuácii časti obyvateľov.

 

Podľa odhadu miestnej starostky spadlo v uvedenej lokalite 50-70 litrov zrážok na štvorcový meter. Z iných miest hlásili vyvrátené stromy, narušenie plynulosti cestnej dopravy alebo narušenie zásobovania elektrickou energiou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies