Mestským a obecným kontrolórom zrejme znížia platy

NETKY.SK • 23 August 2013, 07:01 • 2 min
Mestským a obecným kontrolórom zrejme znížia platy

BRATISLAVA - Novela zákona o obecnom zriadení, ktorú predkladá skupina vládnych poslancov, siaha kontrolórom aj na odmeny, odznelo včera vo večernej relácii Rádiožurnál Slovenského rozhlasu. Združenie hlavných kontrolórov sa preto obáva odchodu schopných ľudí. Najviac sa znižovanie platov dotkne kontrolórov najväčších miest. Zatiaľ čo dnes majú základný príjem necelých 2 000 eur, novela poslancov za Smer má skresať tento príjem približne o 300 eur.

slovakia

left justify in out

Podľa spoluautorky návrhu Jany Vaľovej sa platy šéfov samospráv v minulosti znižovali, ale kontrolórov sa to nedotklo. Ako sa vyjadrila Vaľová, nemôže to byť tak, aby kontrolór mal vyšší plat ako primátor. Poslankyňa Vaľová, ktorá je zároveň primátorkou Humenného, preto navrhuje aj znižovanie hornej hranice odmien. Najvyšší bonus k platu sa teda má znížiť z 30 na 15 percent. Združenie hlavných kontrolórov miest a obcí nevidí súvislosť medzi platmi kontrolórov a platmi primátorov či starostov. Prezident združenia Ľudovít Budzák zároveň odmieta znižovanie miezd. Kontrolóri zároveň navrhli kompromisný návrh, podľa ktorého by sa mali znížiť základné platy, ale mala byť ponechaná výška odmien. V septembri s ním chce v parlamente vystúpiť poslanec za KDH Pavol Zajac. Zákon o obecnom zriadení neodporúčalo otvárať ešte v apríli ani Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), a to aj napriek tomu, že návrh zvyšuje niektoré kompetencie primátorov a starostov. Po rokovaní snemu však ZMOS už znižovanie platov kontrolórov podporuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies