Mestský súd v Bratislave by mohol priniesť rovnomerné zaťaženie sudcov v hlavnom meste

NETKY.SK • 13 Jún 2017, 11:56 • 2 min
Mestský súd v Bratislave by mohol priniesť rovnomerné zaťaženie sudcov v hlavnom meste

BRATISLAVA - Zriadenie Mestského súdu v Bratislave, by mohlo výrazným spôsobom prispieť k dosiahnutiu rovnomerného zaťaženia sudcov na území hlavného mesta. Myslí si to predsedníčka Okresného súdu Bratislava I Anna Kašajová. Práve pre zložitú situáciu na tomto súde, a to tak priestorovú ako aj personálnu, ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská predstavila v apríli návrh na vytvorenie Mestského súdu v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Výkon sudcu je podľa Kašajovej priamo úmerný skladbe vecí v jeho oddelení s prihliadnutím na ich druh a náročnosť. Vytvorenie mestského súdu môže prispieť aj k vytvoreniu rovnakých podmienok pre výkon práce sudcov a ostatných zamestnancov súdu či už priestorových alebo materiálnych, myslí si šéfka Okresného súdu Bratislava I.

 

Verí, že by sa mohla znížiť fluktuácia sudcov z jej súdu, ktorý sa z dôvodu dlhodobého nadmerného zaťaženia snažia z neho odísť na iný okresný súd, na súd vyššieho stupňa alebo do predčasného dôchodku. Na iných súdoch do predčasného dôchodku sudcovia spravidla neodchádzajú, deje sa tak skôr výnimočne, pripomenula. Kašajová zdôraznila, že akýkoľvek krok, ktorý môže prispieť k zlepšeniu výkonu súdnictva, vníma pozitívne.

Návrh ministerky Žitňanskej vyvolal diskusiu a 70 sudcov podporilo odmietavé stanovisko Okresného súdu Bratislava II. Negatívne reakcie vyvolala aj otázka, kde by takýto súd sídlil a prípadná možnosť prenájmu jeho budovy. V justícii podľa nespokojných sudcov existujú oveľa pálčivejšie problémy, ktoré by bolo treba prioritne riešiť. Okrem sudcov sa proti návrhu postavilo aj približne 300 zamestnancov súdov.

 

Ministerka sa so sudcami a predsedami súdov už stretla a o návrhu diskutujú. Do leta by chcela urobiť rozhodnutie, či sa pôjde týmto smerom alebo nie. Zároveň už v apríli uviedla, že jej návrh môže byť po diskusii výrazne precizovaný. Žitňanská avizuje, že investícii sa nevyhneme v žiadnom prípade. Situáciu Okresného súdu Bratislava I. je potrebné riešiť.

Okresný súd Bratislava I sídli v jednej budove spolu s Krajským súdom v Bratislave a Ústavom na výkon väzby a Ústavom na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave. Pre tento súd štát kúpil za 3,6 mil. eur. budovu na Lazaretskej ulici 3, od januára 2014 ju majú v správe. Peniaze na rekonštrukciu sa doteraz nenašli a budova chátra. Ministerka spravodlivosti minulý rok na jeseň uviedla, že rekonštrukcia tejto budovy by bola „veľmi drahá a veľmi dlhotrvajúca alternatíva“ a priestorovú situáciu súdov v Bratislave treba vyriešiť rýchlejšie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies