Francúzi protestovali proti opatreniam. Vandali zaútočili na dve očkovacie centrá

NETKY.SK • 19 Júl 2021, 11:01 • 2 min
Francúzi protestovali proti opatreniam. Vandali zaútočili na dve očkovacie centrá

Terčom útokov vandalov vo Francúzsku sa tentoraz stali dve očkovacie centrá. K útokom došlo uprostred protestov proti najnovším vládnym opatreniam, ktoré majú podnietiť občanov k očkovaniu proti ochoreniu COVID-19.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V piatok v noci neznámi páchatelia pomocou požiarnych hadíc vytopili očkovacie centrum na juhozápade Francúzska. O deň neskôr čiastočne zničili kliniku v tej istej oblasti. Miestne médiá to opísali ako podpaľačský útok.

 

img

 

Prečítajte si: Do Francúzska sa dostanete aj po zaočkovaní vakcínou vyrobenou v Indii

 

 

V sobotu vyšlo do ulíc po celom Francúzsku viac ako 100 000 ľudí, aby protestovali proti pandemickým opatreniam. Medzi kontroverzné opatrenia patrí povinné očkovanie zdravotníckych pracovníkov a zdravotné preukazy pre prístup na väčšinu verejných miest .

 

Kritici obvinili vládu prezidenta Emmanuela Macrona z porušovania ich slobôd. Zhromaždenia sa konali v Paríži, Štrasburgu, Lille, Montpellieri a v iných mestách. Protestujúci neďaleko parížskeho múzea Louvre skandovali „Sloboda“, heslá namierené proti prezidentovi Emmanuelovi Macronovi a búchali kovovými lyžicami do hrncov.

 

img

 

Prečítajte si: Európska digitálna daň zrejme nebude! EÚ zastavila práce na jej výrobe


Prezident Emmanuel Macron v minulotýždňovom pondelňajšom televíznom prejave nariadil, aby všetci zdravotnícki pracovníci do 15. septembra dostali vakcínu proti koronavírusu. Zároveň vyzval všetkých obyvateľov, aby sa čo najskôr zaočkovali, pretože rastúci počet infekcií ohrozuje obnovu francúzskej ekonomiky. Po Macronových slovách sa v priebehu jedného dňa prihlásilo na očkovanie rekordných takmer milión ľudí.

 

Súvisiaci článok: Vo Francúzsku pritvrdili proti antivaxerom z radov zdravotníkov. Ak sa nedajú zaočkovať, budú znášať sankcie!

Prezident taktiež nariadil povinnosť disponovať špeciálnym COVID preukazom pre každého, kto chce ísť do reštaurácie, nákupného centra, nemocnice, nastúpiť do vlaku alebo lietadla. Na získanie preukazu musia mať ľudia dôkaz, že sú úplne zaočkovaní, nedávno prekonali ochorenie COVID-19 alebo majú negatívny výsledok testu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies