Mestské zastupiteľstvo v Košiciach schválilo zmeny v parkovaní, klesne cena rezidentských kariet

NETKY.SK • 12 December 2016, 13:09 • 2 min
Mestské zastupiteľstvo v Košiciach schválilo zmeny v parkovaní, klesne cena rezidentských kariet

KOŠICE - Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Košiciach dnes schválilo zmeny vo Všeobecne záväznom nariadení (VZN) o dočasnom parkovaní. Súčasťou zmien účinných od 1. januára 2017 je zníženie cien, cenové zvýhodnenia i úpravy platnosti rezidentských kariet. Rozsah zóny plateného parkovania, ktorý zahŕňa centrálnu mestskú zónu a desať rezidentských lokalít, ostáva nezmenený.

slovakia

left justify in out

Cena prvej rezidentskej parkovacej karty v rezidentskej lokalite pre občanov klesne z 35 eur na 20 eur. Pre podnikateľov sa cena zníži z 300 eur na 150 eur, ak ide o fyzickú osobu, resp. na 200 eur, ak ide o právnickú osobu. Predĺženie platnosti pôvodných rezidentských parkovacích kariet do 31. decembra 2017 sa týka všetkých rezidentov, ktorí si ich už kúpili alebo ešte zakúpia do konca roka 2016. Rezidentská parkovacia karta umožní rezidentovi dočasné parkovanie motorového vozidla v príslušnej rezidentskej lokalite, ktorej číslo je uvedené na parkovacej karte a v rezidentských lokalitách bezprostredne susediacich so základnou rezidentskou lokalitou.

 

Cena rezidentskej karty pre dôchodcov v sume päť eur sa rozšíri na okruh seniorov od 62 rokov. Predtým bola táto hranica 70 rokov. Rozširuje sa možnosť získania parkovacej karty pre ďalších obyvateľov mesta. V minulosti bol okruh rezidentov viazaný výlučne na osoby, ktoré majú v rezidentskej lokalite trvalý pobyt. Po novom vystupuje v pozícii žiadateľa vlastník bytu, ktorý môže vybaviť parkovacie karty pre určenú oprávnenú osobu, napríklad nájomcu.

 

Za návrh hlasovalo 30 poslancov, proti bolo štyria a zdržali sa šiesti poslanci. Podľa vedenia mesta prijatými zmenami sa vyhovelo protestu krajskej prokuratúry, ktorá napadla niektoré pôvodné ustanovenia VZN s tým, že sú diskriminačné. Následne poslanci neschválili pôvodný návrh opozičného poslanca Ota Žarnaya z minulého zasadnutia na zrušenie desiatich rezidentských lokalít, o ktoré sa spoplatnené parkovanie v meste rozšírilo k 1. júlu tohto roku.

 

K novej cene 20 eur za parkovaciu kartu v rezidentských lokalitách došlo podľa primátora Richarda Rašiho na základe rokovaní odborných útvarov mesta a firmy EEI, ktorá má parkovanie s mestom v správe. Cieľom malo byť jednak vyjsť v ústrety občanom znížením ceny a na druhej strane vyhnúť sa hrozbe prípadných zmluvných sankcií alebo ohrozeniu sľúbenej dvojmiliónovej investície zo strany parkovacej firmy.

 

Primátor má podľa septembrového uznesenia MsZ pripraviť návrh na založenie spoločného podniku mesta a parkovacej spoločnosti. Podľa Rašiho však v tejto záležitosti ostáva stále mnoho nevyriešených otázok. "Firma EEI nám napísala, že sa musí obrátiť na finančnú správu vo veci niektorých detailov spoločného podniku, takže počkáme na odpoveď a následne budeme poslancov informovať o možných návrhoch," konštatoval.

 

Správu parkovania v meste má podľa zmluvy s mestom súkromná spoločnosť EEI. Rozšírenie spoplatneného parkovania, ako aj problémy so zavádzaním tohto systému vyvolali viacero protestov aktivistov i petíciu za zmenu v koncepcii parkovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies