Mesto Košice nevyužije eurofondy na obnovu trolejbusov

NETKY.SK • 4 August 2013, 10:49 • 2 min
Mesto Košice nevyužije eurofondy na obnovu trolejbusov

KOŠICE - Marek Tóth zo Združenia na podporu ekologickej dopravy v Košiciach pripomína primátorovi Rašimu jeho predvolebný sľub týkajúci sa rozvoja trolejbusovej dopravy v meste

slovakia

left justify in out

Občianske Združenie na podporu ekologickej dopravy v Košiciach kritizuje mesto Košice a vedenie Dopravného podniku mesta Košice (DPMK), že nevyužili ponúkanú možnosť využiť prostriedky z eurofondov aj na modernizáciu a rozvoj trolejbusovej dopravy. Ako uviedol člen združenia Marek Tóth, súčasné vedenie DPMK tým, že neinvestuje do údržby a obnovy vozového parku trolejbusov a trolejového vedenia de facto po tichu likviduje trolejbusovú dopravu v Košiciach.

„Rád by som dal do pozornosti váš volebný program, kde Košičanom sľubujete aj rozvoj trolejbusovej dopravy dobudovaním trolejbusového okruhu. Pre začiatok by sme privítali aspoň napojenie trolejbusovej dopravy na Staničné námestie - priame spojenie sídlisk Dargovských hrdinov a KVP so stanicou ŽSR, čo je investične najmenej náročná úloha, pretože gro infraštruktúry je už vybudované,“ apeluje Tóth na primátora Košíc Richarda Rašiho. 

„DPMK na ministerstve dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja bola ponúkaná možnosť na modernizáciu električkovej aj trolejbusovej dopravy. Rozhodol sa vybrať len električky a na rozvoj a modernizáciu trolejbusovej dopravy nežiadal ani cent, lebo o to nemal záujem, aj keď mohol, tak ako Bratislava,“ hovorí Marek Tóth zo Združenia na podporu ekologickej dopravy. Poukázal, že Žilina, Prešov a Banská Bystrica, ktorým bola tá istá podpora ponúkaná, sa eurofondov vzdali v prospech Košíc a Bratislavy, no Košice to nevyužili. Dodal, že na druhej strane chce mesto investovať milióny eur do nákupu autobusov. Marek Tóth poukázal aj na skutočnosť, že aj júnová medzinárodná konferencia o budúcnosti verejnej dopravy na území Košického samosprávneho kraja (KSK) v záveroch odporúča prednostne zabezpečovať rozvoj elektrickej trakcie realizáciou električkových a trolejbusových tratí v meste Košice. 

„V materiáli, ktorý sa bude schvaľovať na zastupiteľstve KSK koncom augusta, však absentuje položka ohľadom trolejbusovej dopravy v meste Košice a pokiaľ ide o trolejbusy, nie sú tam navrhnuté žiadne projekty. Nespomína sa ani obmena, ani modernizácia súčasného vozidlového parku, ani jej rozvoj. Je teda snaha súčasnú prevádzku trolejbusovej dopravy nechať v tichosti dožiť?“ pýta sa Tóth. 
O vyjadrenie k informáciám Mareka Tótha sme požiadali mesto a Dopravný podnik mesta Košice. 

„Za mestskú hromadnú dopravu je plne zodpovedný Dopravný podnik mesta Košice. Rozhodnutie o utlmení trolejbusovej dopravy podložili analýzami, ktoré jasne hovoria o tom, že investície do trolejbusovej dopravy nepredstavujú len nákup vozidiel, ale i kompletnú obnovu trolejového vedenia, ktorú nie je možné financovať eurofondov. To by bolo ekonomicky nevýhodné aj z dôvodu, že trolejbusová doprava je v meste Košice najmenej zastúpená,“ uvádza sa v stanovisku mesta, ktoré agentúre SITA poskytla pracovníčka magistrátu Linda Šnajdárová. 

Košický dopravný podnik uviedol, že výstavba trolejbusovej dopravy v Košiciach bola v minulosti dobrá myšlienka, ale nebola komplexne doriešená jej implementácia. „Zároveň je potrebné dodať, že pri súčasných emisných normách sa stráca aj ekologický význam trolejbusovej dopravy v porovnaní s autobusmi. V rámci náhradných projektov operačného programu doprava (OPD) bolo vyčlenených pre Košice približne 100 miliónov eur, čo postačuje na tridsaťpercentnú obnovu električiek a tratí. Podiel električkovej dopravy je 25%, zatiaľ čo trolejbusová predstavuje len 8% z celkových výkonov, preto sme sa logicky zamerali na obnovu električkovej dopravy,“ argumentuje v stanovisku košický dopravný podnik. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies