Mesto Malacky očakáva od poplatku za rozvoj viac ako 400-tisíc eur

NETKY.SK • 23 Január 2017, 16:04 • 2 min
Mesto Malacky očakáva od poplatku za rozvoj viac ako 400-tisíc eur

BRATISLAVA - Mesto Malacky očakáva od nového miestneho poplatku za rozvoj viac ako 400-tisíc eur do mestskej kasy. Ako ďalej agentúru SITA informovala Ingrid Sochorová z Útvaru komunikácie a vzájomných vzťahov mestského úradu Malacky, mesto si schválilo jednotnú sadzbu 35 eur za štvorcový meter podlahovej plochy pre všetky druhy stavieb. Podľa primátora Malaciek Juraja Říhu mesto pri jeho schvaľovaní prihliadalo nielen na výšku sadzieb v okolitých mestách, ale aj na finančnú náročnosť stavieb. Říha sa tiež domnieva, že poplatok bude predstavovať významný príjem pre mestá.

slovakia

left justify in out

Od nového roka podľa zákona možno v slovenských mestách vyberať miestny poplatok za rozvoj. Ten môže mesto žiadať od stavebníka pri vydaní stavebného povolenia a tiež pri stavbách, ktoré sa stavebnému úradu len ohlasujú. Podľa zákona sa spoplatňuje celá podlahová plocha nadzemných častí stavby.

 

Od poplatku sú oslobodené drobné stavby, ako sú rôzne prístrešky, prístavby či nadstavby do 25 štvorcových metrov, ale aj údržba, zateplenie, oprava a rekonštrukcia stavieb, ktorou sa nezvyšuje podlahová plocha stavby. Do poplatku sa nezapočítava ani vstavaná garáž. Nový poplatok platí fyzická aj právnická osoba a jeho výnos možno použiť len na financovanie vybraných verejnoprospešných stavieb vrátane vysporiadania pozemkov na tento účel, ako sú napríklad športoviská, cesty, škôlky, zariadenia sociálnych služieb a iné. Zákon zaviedol aj odpočítateľnú položku 60 štvorcových metrov podlahovej plochy stavby, ktorá sa nespoplatňuje a stavebník si ju odpočíta od výmery navrhovanej stavby.


Zákon pripúšťa aj možnosť vrátenia poplatku v prípade, ak stavebné povolenie stratí platnosť a stavebník ani nezačal so stavbou. Vtedy musí podať do 60 dní žiadosť o jeho vrátanie, inak jeho nárok zaniká. Mesto mu následne vydá rozhodnutie o vrátení poplatku a do 60 dní od jeho právoplatnosti musí poplatok vrátiť.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies