Mesačný prach zabíja ľudské bunky: Toto sa stane, ak ho vdýchneme!

NETKY.SK • 4 Jún 2018, 13:00 • 2 min
Mesačný prach zabíja ľudské bunky: Toto sa stane, ak ho vdýchneme!

Prach z Mesiaca môže ľuďom spôsobiť poriadne problémy!

slovakia

left justify in out

Harrison Schitt sa zúčastnil misie Apollo 17 a v roku 1972 navštívil Mesiac. Po tom, ako na jeho povrchu vykonali prieskum, vrátil sa späť do veliteľského modulu a postihli ho nepríjemné zdravotné komplikácie. Za všetko mohol práve mesačný prach!

 

Čiastočky z Mesiaca sa nenápadne zachytili v záhyboch skafandra Harrisona i jeho kolegu. Keď sa vrátili na svoju základňu a prach sa uvoľnil do vzduchu, začal doslova horor. Neprestávajúce kýchanie, slzenie očí a pálenie na pľúcach bolo neznesiteľné. Trvalo to celý jeden deň!

 

Vedci NASA následne vysvetlili, čo problém spôsobilo. Na Mesiaci nefúka vietor a z tohto dôvodu nedochádza k prirodzenej erózii a obrusovaniu prachových častíc. Tie sú pozostatkami dopadov meteoritov a sú mimoriadne ostré. Keď sa dostanú do ľudského tela sú dokonca schopné zabíjať bunky.

 

Vedci v laboratóriu vytvorili zmes prachu podobnú tej, ktorá sa nachádza na Mesiaci. Skombinovali tu čiastočky lávy, sopečný popol i špeciálny sklovitý prášok. Po viacerých testovaniach prišli k záveru, že takáto nebezpečná zmes jednoznačne spôsobuje zánik mozgových i pľúcnych buniek. Vzorka v určitých prípadoch zabila až 90 percent buniek, ktoré jej boli vystavené! Tie, ktoré „prežili“ boli značne poškodené, čím získali nábeh na rakovinu a rôzne neurodegeneratívne ochorenia.

 

Aby teda boli budúce misie ma Mesiac úspešné a bez komplikácii, musí NASA vyvinúť metódu, ktorá zabráni tomu, aby sa astronauti dostali do akéhokoľvek kontaktu s toxickým prachom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies