Merkelová: Rokovania so Spojeným kráľovstvom ohľadom brexitu nebudú jednoduché

NETKY.SK • 12 Júl 2016, 06:31 • 2 min
Merkelová: Rokovania so Spojeným kráľovstvom ohľadom brexitu nebudú jednoduché

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že vyjednávania medzi Spojeným kráľovstvom a zvyškom EÚ ohľadom brexitu nebudú jednoduché. Podľa Merkelovej je dôležité, aby si 27 zostávajúcich členských štátov položilo otázku, akú Európsku úniu si želajú, informuje stanica BBC.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Kancelárka to uviedla počas pondelňajšieho mítingu so stúpencami svojej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) vo východnej časti Nemecka, a to ešte predtým, ako bolo známe, že Theresa Mayová sa v stredu ujme postu britskej premiérky.


Merkelová sa predtým vyjadrila, že rokovania s Londýnom sa môžu uskutočniť len vtedy, ak dôjde k ohrozeniu článku 50 zmluvy o Európskej únii britskou vládou. Predmetný článok je formálnym mechanizmom, na základe ktorého opúšťa členská krajina tento blok. Merkelová skoršie zdôraznila, že Británia si z EÚ "nebude môcť vyberať len to, čo jej bude vyhovovať".


Rakúsky minister financií Hans Schelling medzitým varoval, že "Veľká Británia sa stane Malou Britániou". Predpokladá, že Škótsko ani Severné Írsko Európsku úniu neopustia, keďže voliči v oboch regiónoch volili proti brexitu.


Mayová vyhlásila, že sa so spustením článku 50 nebude ponáhľať, avšak podľa jej slov "brexit znamená brexit". Predpokladá sa, že Británia sa bude usilovať zabezpečiť si dobrý prístup na jednotný trh EÚ, avšak mnohí britskí politici by taktiež mali radi pod kontrolou imigráciu z EÚ, analyzuje BBC.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies