Merkelová i Medvedev sa vyslovili za zachovanie Petrohradského dialógu

NETKY.SK • 19 Júl 2011, 12:46 • 2 min
Merkelová i Medvedev sa vyslovili za zachovanie Petrohradského dialógu

Merkelová i Medvedev sa vyslovili za zachovanie Petrohradského dialógu - Politika Za zachovanie tzv. Petrohradského dialógu a zapojenie mladých ľudí do jeho programu sa dnes na záver 11.

slovakia

left justify in out

img

Za zachovanie tzv. Petrohradského dialógu a zapojenie mladých ľudí do jeho programu sa dnes na záver 11. ročníka tejto už etablovanej, tradičnej formy spoločenskej diskusie na nemecko-ruskej úrovni vyslovila v Hannoveri nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová.
     Od nedele boli dejiskami Petrohradského dialógu vôbec po prvý raz dolnosaské mestá Wolfsburg a Hannover.
      Šéfka spolkovej vlády členov nemecko-ruského mládežníckeho parlamentu pri tejto príležitosti upozornila, že by mali byť nezávislí. "Čím viac to dokážete, tým radšej k Vám zavítame," dodala. Angela Merkelová však upozornila nielen na nevyhnutnosť dialógu medzi oboma krajinami na civilnej úrovni, ale aj na význam dotknúť sa v ňom aj sporných, chúlostivých otázok bez akýchkoľvek výnimiek. Zároveň podčiarkla, že by malo dôjsť k zintenzívneniu výmenných akcií medzi oboma krajinami, ktoré by sa nemali obmedzovať iba na akademikov. Podľa Merkelovej slov sa aktuálne už intenzívne pracuje na zjednodušení vstupu pre zainteresovaných občanov.
      Aj prezident Ruskej federácie Dmitrij Medvedev zdôraznil význam modernizácie dialógu a dodal, že je dôležité, aby sa nestal nudným. Podľa jeho názoru je toto diskusné fórum čoraz otvorenejšie a plní už takmer tucet rokov funkciu akéhosi laboratória ideí. "Je veľmi dôležité, aby sme tu naďalej hovorili o akútnych problémoch," konštatoval a dodal, že je lepšie sa sporiť ako mlčať.
      Najvyšší ruský predstaviteľ sa v Hannoveri vyslovil za väčšiu nezávislosť médií v jeho krajine, kde mnohé z nich prežívajú iba za pomoci štátnych dotácií. To však, osobitne na vidieku, skrýva v sebe riziko, že sa médiá môžu stať hlasom jedinej osoby alebo organizácie, uviedol Medvedev a dodal, že to nie je osobitne dobrý variant. Budúcnosť médií vidí ruský prezident v internete. Podľa jeho slov tí, ktorí tam nebudú prítomní, nedokážu čeliť tlaku konkurencie.
      Dmitrij Medvedev sa principiálne vyslovil za etablovanie verejnoprávneho rozhlasu v Rusku. Ak dostane príslušný návrh, bude sa ním rád zaoberať, poznamenal a dodal, že by v tejto oblasti mohli byť využité aj nemecké skúsenosti.
      Na 11. Petrohradský dialóg nadviažu v popoludňajších hodinách už trináste nemecko-ruské konzultácie na vládnej úrovni, ktoré by mali vyvrcholiť podpísaním viacerých dokumentov.
      Obe strany sa maximálne usilujú o to, aby vzájomné vzťahy nijako neovplyvnilo víkendové rozhodnutie neudeliť v tomto roku Cenu Quadriga, ktorú si začiatkom októbra mal prevziať ruský premiér Vladimir Putin, uviedla agentúra DPA.
      Angela Merkelová a Dmitrij Medvedev sa stretli ešte v pondelok večer, teda niekoľko hodín pred otvorením samotných konzultácií, ktorých predpokladanými horúcimi témami môžu byť nedávny ruský zákaz dovozu zeleniny a sčasti aj mäsa z Nemecka v súvislosti s bakteriálnou črevnou nákazou, vysoké ceny zemného plynu a vízová politika.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies