Medziročná inflácia sa v rámci OECD zrýchlila

NETKY.SK • 3 November 2016, 13:59 • 2 min
Medziročná inflácia sa v rámci OECD zrýchlila

PARÍŽ - Priemerná medziročná inflácia v krajinách, ktoré sú členmi Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD), bola v septembri vo výške 1,2 percenta, čiže posilnila v porovnaní s augustovou úrovňou 0,9 percenta.

slovakia

left justify in out

Ceny energií v septembri medziročne zlacneli miernejšie (-2,8 %) ako v auguste (-6,7 %). Septembrové ceny potravín medziročne klesli o 0,4 percenta po tom, ako sa v auguste oproti rovnakému mesiacu vlaňajška znížili o 0,1 percenta. Priemerná medziročná inflácia v krajinách OECD bez zahrnutia cien potravín a energií v septembri stagnovala tretí mesiac v rade na úrovni 1,8 percenta. OECD o tom informovala vo štvrtok.


V rámci eurozóny septembrová inflácia podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) zrýchlila rast na 0,4 % z augustových 0,2 %. Podľa rýchleho odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostatu sa v októbri inflácia v menovom bloku zrýchlila na 0,5 percenta. Bez zahrnutia cien potravín a energií sa celková cenová hladina eurozóny v septembri medziročne stabilizovala na úrovni 0,8 percenta.


Medziročná inflácia sa v septembri zvýšila v USA na 1,5 percenta z augustových 1,1 percenta, vo Veľkej Británii (na 1,6 % z 0,6 %), v Nemecku (na 0,7 % z 0,4 %), v Kanade (na 1,3 % z 1,1 %), vo Francúzsku (na 0,4 % z 0,2 %) a v Taliansku (na 0,1 % z -0,1 %). V Japonsku septembrové ceny v medziročnom porovnaní stagnovali.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies