Medzinárodný festival Európske ľudové remeslo navštívil rekordný počet ľudí

NETKY.SK • 11 Júl 2016, 14:04 • 2 min
Medzinárodný festival Európske ľudové remeslo navštívil rekordný počet ľudí

KEŽMAROK – Medzinárodný festival Európske ľudové remeslo (EĽRO) v Kežmarku navštívilo počas troch dní (8.-10.7.) rekordných 60.000 návštevníkov. Podľa riaditeľa festivalu a zároveň primátora mesta Kežmarok Jána Ferenčáka objavili sa však aj problémy, ktorými sa bude organizačný výbor zaoberať.

slovakia

left justify in out

"Vždy sa snažíme splniť všetky očakávania návštevníkov. Môžem vyjadriť spokojnosť s týmto ročníkom. Diváci sa zabávali na vystúpeniach folklórnych súborov, divadelných predstaveniach, pri rozprávkach, aj na koncertoch. Námestia boli už v piatok plné. Sobota sa zopakovala, v nedeľu ľudia využili pekné počasie a sledovali predovšetkým folklórny program," povedal Ferenčák.

 

Vysokú návštevnosť zaznamenali na medzinárodnom festivale kultúry a remesiel nielen kultúrne, ale aj sprievodné programy. Z noviniek zožal úspech rytiersky tábor, ale i vláčik Maguráčik.

 

"Materské centrum bolo prvkom, na ktoré máme tiež pozitívne ohlasy. Ukazujú sa nám už aj problémy, o ktorých vieme a budeme ich riešiť. S parkovaním sme na kapacitnom limite mesta. Taktiež hlavné pódium a priestor pred ním sú pri tejto návštevnosti nepostačujúce. Ak chceme pokračovať v silnej propagácii a budovaní značky EĽRO, budeme musieť otvoriť diskusiu a posunúť festival vpred aj v problémových oblastiach," zhodnotil Ferenčák.

 

Každoročne sa v posledný deň konania EĽRO vyhlasuje Kráľ remesla. Tento rok výbor EĽRO vybral až dvoch, kráľovnami remesiel pre XXVI. ročník sa stali Mária Bukovinová a Margita Kormošová z obce Vikartovce. Venujú sa spracovaniu ľanu a festival navštevujú pravidelne už asi desať rokov. Záujmom Kežmarčanov je, aby sa remeslá udržiavali naďalej a návštevníci si počas prehliadok stánkov mohli vyskúšať napríklad vytvarovať hrnček či výrobu lana.

 

"Menšie deti majú väčší záujem o remeslá ako dospelí. Sľubujeme, že sa remeslu budeme aj naďalej venovať, keď budeme zdravé," vyhlásili kráľovné remesiel 2016. Ďalší ročník EĽRO sa uskutoční 7. - 9. júla 2017.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies