Medzinárodný deň žien vyrástol z robotníckeho hnutia.: V ČSR sa prvýkrát oslavoval v roku 1921

NETKY.SK • 8 Marec 2024, 12:00 • 2 min
Medzinárodný deň žien vyrástol z robotníckeho hnutia.: V ČSR sa prvýkrát oslavoval v roku 1921

Medzinárodný deň žien je viac než len príležitosť na oslavu. Je to deň, kedy sa spoločnosť zamýšľa nad pokrokom, ktorý dosiahli ženy, ale aj nad tým, čo ešte treba zlepšiť. Je to deň, kedy sa hovorí o právach žien, o ich úlohe v spoločnosti a o tom, ako môžeme vytvoriť lepšiu budúcnosť pre všetkých.

slovakia

left justify in out

Medzinárodný deň žien (MDŽ) je výnimočným dňom, venovaným oslavám, pripomínaniu histórie a boju za rovnoprávnosť žien vo svete. Tento významný deň, oslavovaný každoročne 8. marca, nesie so sebou bohatú históriu, ktorá siaha do začiatku 20. storočia.

Začalo to návrhom v Kodani

Oslavy MDŽ majú svoje korene v sociálnych a ekonomických zmenách, ku ktorým dochádzalo na začiatku 20. storočia. V roku 1908 skupina žien demonštrovala v New Yorku za lepšie pracovné podmienky a volebné práva. O rok neskôr, v roku 1909, bola prvá oficiálna oslava MDŽ v Spojených štátoch. Rok 1910 je kľúčovým výročím, keď sa na Medzinárodnej konferencii žien v Kodani predstavil návrh na vytvorenie špeciálneho dňa venovaného oslavám žien. 

Tento návrh bol prijatý a prvý Medzinárodný deň žien bol oslávený v mnohých krajinách 19. marca 1911.

Medzinárodný deň žien slúži nielen na oslavu úspechov žien, ale aj na pripomínanie nevyriešených problémov a boja za rovnoprávnosť. Oslavy zdôrazňujú potrebu zlepšenia pracovných podmienok, boj proti diskriminácii, násiliu a nerovnováhe v spoločnosti.

Tento deň je viac než len príležitosť na oslavu. Je to deň, kedy sa spoločnosť zamýšľa nad pokrokom, ktorý dosiahli ženy, ale aj nad tým, čo ešte treba zlepšiť. Je to deň, kedy sa hovorí o právach žien, o ich úlohe v spoločnosti a o tom, ako môžeme vytvoriť lepšiu budúcnosť pre všetkých.

Oslavy po Celom Svete

 

MDŽ má tradície najmä v Európe, USA či Ázii. Veľkolepú podobu sviatok získal v Rusku. Tamojšie ženy dostávajú od mužov, okrem kvetín či parfumov tiež luxusné domáce potreby, šperky alebo erotické hračky. Školáci organizujú párty pre svoje spolužiačky a nákupná posadnutosť sa môže rovnať americkému sviatku svätého Valentína.

Talianky prijímajú 8. marca od mužov žltú kvetinu mimózy a od štátu napríklad bezplatný vstup do múzeí a k pamiatkám. MDŽ si obľúbili tiež Turkyne. Absolvujú rôzne spoločenské akcie, i v reštauráciách, kde sú 8. marca vyhlásené „flámy" bez prítomnosti mužov. Takmer pôvodnú podobu má MDŽ v Argentíne, kde sa nežné pohlavie vydáva do ulíc a bojuje za svoje práva. A treba dodať, že úspešne - napríklad v roku 2020 krajina legalizovala potraty.

V Číne je MDŽ už od roku 1949 štátnym sviatkom spojeným s poldňovým voľnom pre zamestnankyne. O deň skôr, 7. marca, sa tu navyše oslavuje Deň dievčat.

Hnutie v Spojených štátoch

Prvý Národný deň žien bol v Spojených štátoch 28. februára. Socialistická strana Ameriky určila tento deň na počesť štrajku odevných robotníkov v roku 1908 v New Yorku, kde ženy protestovali proti pracovným podmienkam.

Ale prvý míľnik v USA bol oveľa skôr - v roku 1848. Američanky Elizabeth Cady Stanton a Lucretia Mott, rozhorčené nad tým, že ženám bolo zakázané vystúpiť na zjazde proti otroctvu, zhromaždili niekoľko stoviek ľudí na prvom zjazde za práva žien v New Yorku. Spoločne požadujú občianske, sociálne, politické a náboženské práva pre ženy.

Medzinárodný deň žien v ČSR

V ČSR sa Medzinárodný deň žien prvýkrát oslavoval v roku 1921. Na našom území tento sviatok okamžite získal masový charakter, hoci bol počas druhej svetovej vojny zrušený. Po roku 1945 bol opäť obnovený a neskôr úzko spojený s obdobím socializmu, spojený s rozdávaním povestných červených karafiátov.

Čo je témou Medzinárodného dňa žien 2024?

Témou OSN na rok 2024 je „Investovať do žien: urýchliť pokrok“ , ktorej cieľom je zdôrazniť dôležitosť opatrení v oblasti rodovej rovnosti.
„Konflikty a rastúce ceny môžu viesť 75 % krajín k zníženiu verejných výdavkov do roku 2025, čo negatívne ovplyvní ženy a ich základné služby,“ varuje OSN.

Webová stránka Medzinárodného dňa žien si zvolila tému „Inspire Inclusion“ . Uvádza sa v ňom, že cieľom organizátorov a podujatí je „prelomiť bariéry, spochybniť stereotypy a vytvoriť prostredie, kde sú všetky ženy oceňované a rešpektované“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: gender.gov.sk, parfemy-elnino.sk, bratislavskykraj.sk, un.org, bbc.som. titulná foto: Reuters
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies