Medzi narcistickými sklonmi a samotným narcizmom je rozdiel: Existujú dva typy, ktorých odhalenie vám pomôže sa im vyvarovať

NETKY.SK • 6 Január 2024, 14:00 • 2 min
Medzi narcistickými sklonmi a samotným narcizmom je rozdiel: Existujú dva typy, ktorých odhalenie vám pomôže sa im vyvarovať

Stanovenie osobných hraníc je jedným z najdôležitejších krokov pri zaobchádzaní s narcistickou osobnosťou. To zahŕňa určenie toho, čo vám vyhovuje, kde sú vaše limity, a potom komunikovať a dodržiavať tieto limity vo vašich interakciách. Udržiavanie týchto hraníc môže byť náročné, najmä keď narcisti často odolávajú takýmto obmedzeniam. Môžu reagovať hnevom alebo sa vo vás snažiť vyvolať pocit viny.

slovakia

left justify in out

Existuje rozdiel medzi niekým, kto je sebestredný a nesympatický, a niekým, kto má narcisistickú poruchu osobnosti. Mnoho ľudí môže mať to, čo lekári nazývajú narcistickými vlastnosťami, ako napríklad pocit oprávnenosti alebo silný pocit vlastnej dôležitosti.

Prvým krokom k určeniu vašej dynamiky s niekým, o kom si myslíte, že je narcista, je poznať rozdiel medzi niekým s narcistickými sklonmi a niekým s narcistickou poruchou osobnosti.

Sebavedomie? Nie tak celkom

Narcistická porucha osobnosti je jedným z niekoľkých typov porúch osobnosti. Napriek nafúknutej sebadôvere , ktorú narcisti vykresľujú, majú často mimoriadne krehké sebavedomie. Dokonca aj najmenšia kritika môže poškodiť ich sebavedomie. 

Ľudia, ktorí trpia narcistickou poruchou osobnosti, môžu byť celkovo nešťastní a deprimovaní, keď sa im nedostáva špeciálneho zaobchádzania alebo sa s nimi nezaobchádza tak, ako očakávajú. Mnohé vzťahy sa im môžu zdať nenaplňujúce a iní sa nemusia tešiť z ich spoločnosti.

Narcistická porucha osobnosti je komplexný stav duševného zdravia, ktorý sa vyznačuje aroganciou, grandióznosťou a nadmernou potrebou pozornosti. 

 

Medzi časté symptóny narcizmu patria:

 

Pokusy vás izolovať od ľudí (rodina priatelia, známi...),

Spochybnenie vašej reality alebo gaslighting,

Obviňovanie za všetko, čo sa im nadarí/pokazí,

Prehnaná kontrola či preverovanie vašich priateľov a miesta kde sa zdržiavate,

Zľahčovanie názorov a potrieb,

Arogantný alebo povýšenecký prístup,

Využívanie vás alebo iných na osobný zisk,

Prehnaná viera, že sú jedineční, výnimoční a dokonalí;

Zveličujú vaše úspechy,

Žiarlia na vás a ostatných,

Chýbajúca empatia.

Dva prípady narcistov

Narcizmus sa prejavuje rôznymi spôsobmi, no existujú dva bežné typy narcistov, ktorých si treba uvedomiť – grandiózni a zraniteľní.

Grandiózny narcista je veľmi sebavedomý, hľadá pozornosť a je sebaistý. Najlepší spôsob, ako sa vysporiadať s grandióznymi narcistami, je dostať ich do tímu a dať im kľúčovú úlohu. Na druhej strane zraniteľní narcisti sú pasívne agresívni a majú nízke sebavedomie.

Poskytnite uistenie zraniteľným narcisom, aby ste ich udržali v úlohe a ich emócie pod kontrolou. Pred ich manipuláciou sa môžete lepšie chrániť, ak spoznáte rozdiel medzi týmito dvoma narcistami a budete sa naďalej vzdelávať o ich správaní.

Stanovenie si hraníc

Stanovenie osobných hraníc je jedným z najdôležitejších krokov pri zaobchádzaní s narcistickou osobnosťou. To v podstate zahŕňa určenie toho, čo vám vyhovuje, kde sú vaše limity, a potom komunikovať a dodržiavať tieto limity vo vašich interakciách.  Môže to zahŕňať obmedzenie času, ktorý s danou osobou strávite, rozhodnutie o tom, o ktorých témach ste ochotní diskutovať, alebo stanovenie limitov pre typy správania, ktoré akceptujete.

Udržiavanie týchto hraníc môže byť náročné, najmä keď narcisti často odolávajú takýmto obmedzeniam. Môžu reagovať hnevom alebo sa vo vás snažiť vyvolať pocit viny. 

Stojte si za svojím s vedomím, že na vašom zdraví záleží. Pamätajte, že rovnako ako pri cvičení svalov môže byť nastavenie hraníc spočiatku nepríjemné, ale časom sa to zjednoduší.

Zdroje:

https://www.anchortherapy.org/blog/8-tips-for-dealing-with-a-narcissist-nj-nyc

https://www.choosingtherapy.com/deal-with-narcissist/

https://mindfulhealthsolutions.com/8-effective-ways-to-deal-with-narcissistic-personalities/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: psychologytoday.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies