M.DZURINDA: Po opakovanej tajnej voľbe GP Radičová neodíde z postu premiérky

NETKY.SK • 17 Máj 2011, 07:26 • 2 min
M.DZURINDA: Po opakovanej tajnej voľbe GP Radičová neodíde z postu premiérky

M.DZURINDA: Po opakovanej tajnej voľbe GP Radičová neodíde z postu premiérky

slovakia

left justify in out

img

Po opakovanej tajnej voľbe generálneho prokurátora Iveta Radičová (SDKÚ-DS) neodíde z postu predsedu vlády. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda s tým, že ide o jeho politický odhad.
      "Poslanci a poslankyne SDKÚ-DS pristúpia k tajnej voľbe generálneho prokurátora s pocitom zodpovednosti za pokračovanie reforiem vlády Ivety Radičovej, " vyhlásil predseda SDKÚ-DS.
      "Považujeme za samozrejmé, že budeme rešpektovať nález Ústavného súdu," reagoval Dzurinda na otázku, či budú poslanci znovu kontrolovať, ako ktorý z nich hlasoval. O detailoch tajnej voľby však hovoriť nechcel. Dodal len, že reči o kupovaní poslancov sa hovoria ľahko, v praxi sa však nepotvrdili. Dzurinda očakáva, že ostatné koaličné kluby pristúpia k voľbe generálneho prokurátora s pocitom rovnakej zodpovednosti, ako SDKÚ-DS.
      Vládnu koalíciu už v zajtra (17.5.) popoludní čaká vážna skúška. Poslanci si na základe verdiktu Ústavného súdu SR zopakujú v úvode 17. schôdze NR SR tajnú voľbu generálneho prokurátora, nad ktorou visí hrozba demisie premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Na rozdiel od decembra minulého roka však vládne strany svojho nominanta na volebnom lístku mať nebudú, keďže Jozef Čentéš 13. mája odstúpil. Jediným ašpirantom na funkciu šéfa prokurátorov tak zostal opozičný kandidát Dobroslav Trnka.
      Spoločným kandidátom vládnych strán na post generálneho prokurátora bol od 22. novembra 2010 práve Jozef Čentéš. Generálna prokuratúra (GP) SR však nespoznala 7. decembra 2010 nového šéfa ani po druhom kole druhej voľby. Podľa oficiálnych výsledkov ani jeden z dvojice kandidátov Jozef Čentéš a Dobroslav Trnka nezískal pre obštrukciu koaličných zákonodarcov nadpolovičnú väčšinu hlasov poslancov prítomných na voľbe. Senát Ústavného súdu rozhodol 20. apríla 2011, že voľba generálneho prokurátora sa bude opakovať. Podľa tohto nálezu boli porušené práva kandidáta na GP Trnku a výsledok voľby ÚS zrušil a nariadil jej zopakovanie tak, aby boli dodržané všetky ústavné náležitosti.
      Lídri koalície majú o postupe pri voľbe generálneho prokurátora rokovať na dnešnom stretnutí. Známe je len to, že chcú dodržať zásady tajnosti voľby. Ak sa na nej poslanci vládnych strán nezúčastnia, nebude splnená podmienka účasti aspoň 76 zákonodarcov a akt sa bude musieť opakovať dovtedy, kým sa na ňom nezúčastní nadpolovičná väčšina snemovne. V prípade, že si hlasovacie lístky prevezmú, v hre je riziko zvolenia Trnku a následné odstúpenie šéfky kabinetu. Tu stále zostáva otvorenou otázka, či by nasledovali predčasné voľby alebo len rekonštrukcia vlády.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies