Mayová zrekonštruovala svoju vládu, kľúčoví ministri zostali

NETKY.SK • 12 Jún 2017, 06:27 • 2 min
Mayová zrekonštruovala svoju vládu, kľúčoví ministri zostali

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová dnes zrekonštruovala svoju vládu, v ktorej si ponechala všetkých doterajších kľúčových ministrov.

slovakia

left justify in out

K miernej obmene svojho ministerského tímu pristúpila po neúspechu v štvrtkových voľbách, v ktorých konzervatívci síce zvíťazili, ale prišli o parlamentnú väčšinu.

 

Vo svojich funkciách zostali šéfovia rezortov financií a diplomacie Philip Hammond a Boris Johnson, ministerka vnútra Amber Ruddová i minister obrany Michael Fallon, informovala televízia BBC.

 

K personálnej zmene nedošlo ani na ministerstve pre odchod z Európskej únie, ktoré naďalej povedie David Davis. Nezmenilo sa ani vedenie ministerstiev zdravotníctva, hospodárstva či dopravy.

 

Zrejme najvýznamnejšou zmenou bolo vymenovanie doterajšieho ministra práce Damiana Greena za prvého vicepremiéra. Green je Mayovej priateľom a spojencom a členom proeurópskeho krídla Konzervatívnej strany.

 

Vedenia ministerstva práce sa ujme doterajší námestník ministra financií David Gauke. Na Gaukeho miesto nastúpi doterajšia ministerka spravodlivosti Liz Trussová, ktorá tak ako jediná zaznamenala kariérny zostup.

 

Novým šéfom rezortu spravodlivosti sa stal David Lidington, ktorý bol doposiaľ predsedom Dolnej snemovne britského parlamentu.

Mayovej Konzervatívna strana si v štvrtkových predčasných voľbách zaistila 318 kresiel v 650-člennej Dolnej komore britského parlamentu, čo je o 12 menej než mala doposiaľ. Do parlamentnej väčšiny jej teda chýba osem kresiel.

 

Túto patovú situáciu chce Mayová riešiť neformálnou spoluprácou so severoírskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP), ktorá disponuje desiatimi kreslami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies