Peniaze nie sú všetko: Nový Zéland zavádza netradičnú stratégiu

NETKY.SK • 20 Máj 2019, 12:36 • 2 min
Peniaze nie sú všetko: Nový Zéland zavádza netradičnú stratégiu

Je úspech krajiny merateľný ekonomickým ziskom? Nový Zéland si to nemyslí, a preto zavádza inovatívne opatrenia.

slovakia

left justify in out

Bežnými ukazovateľmi, ktoré sa všeobecne akceptujú a mali by odrážať to, ako dobre sa v tej-ktorej krajine žije, sú napríklad úroveň zdravotnej starostlivosti, služieb, vzdelávania i finančná zabezpečenosť obyvateľstva. V prípade Nového Zélandu je to však inak. Hoci je táto krajina na celom svete známa ako ekonomicky silná a tým pádom by sa nám mohlo javiť, že život tu je bezproblémový, nie je to celkom tak. Pravdou je, že ľudia sa tu boria s mnohými problémami. Väčšina z nich si nemôže dovoliť vlastné bývanie, rastú počty bezdomovcov a aj samovrážd. Otázkou teda je, má sa štát zaoberať výhradne tým, čo o krajine hovoria ekonomické štatistiky alebo je podstatnejšie opýtať sa ľudí, či sú tu skutočne šťastní?

 

img

 

Nový Zéland má jednoznačnú odpoveď. Pocit pohody či šťastia a peniaze, to sú dve rozdielne veci. Preto sa rozhodli vyčleniť v štátnom rozpočte financie na to, aby dobrý pocit zo života v ľuďoch posilnili. Tým sa stane prvou krajinou na svete, ktorá sa pokúsi merať úspech na základe všeobecnej spokojnosti ľudí so svojimi životmi, nie podľa ekonomických ukazovateľov.

 

Špeciálna úprava legislatívy, štátna podpora prevencie proti chudobe, domácemu násiliu, ale aj pomoc v otázke mentálneho zdravia obyvateľov, to všetko by Novozélanďanom malo pomôcť cítiť sa vo svojej krajine lepšie.

 

img

 

Nový rozpočet by mal byť k dispozícii už 30. mája, pričom jeho cieľom je znížiť markantné rozdiely medzi miestnou „elitou“ a bežnými ľuďmi. Samozrejme, daný návrh sa nestretol len s pozitívnym ohlasom. Viacerí politici tvrdia, že takéto opatrenia situáciu občanom nevyriešia a štát by sa mal radšej zaoberať tým, ako zdokonaliť služby a vylepšiť infraštruktúru. Amy Adamsová, hovorkyňa jednej z politických strán sa pre RNZ vyjadrila, že budovanie dobrých vzťahov so susedmi nemôže byť prednejšie ako prevencia cukrovky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona