Mayová tlačí na európskych lídrov, aby s ňou začali rokovať o obchode

NETKY.SK • 24 November 2017, 13:41 • 2 min
Mayová tlačí na európskych lídrov, aby s ňou začali rokovať o obchode

BRUSEL - Britská premiérka Theresa Mayová zvyšuje tlak na európskych lídrov, aby rozšírili rokovania o brexite aj o obchod. Ale obom stranám sa stále nepodarilo vyriešiť spornú otázku finančného vyrovnania a ďalšie kľúčové body.

slovakia

left justify in out

Mayová v piatok po príchode na summit Európskej únie (EÚ) zopakovala, že Londýn si želá posun rokovaní do ďalšej fázy, a to k rozhovorom o obchode. Britskú premiérku čaká v Bruseli niekoľko stretnutí, vrátane debaty s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. Témou bude pokrok na rokovaniach o brexite, ktoré by sa mali skončiť skôr, ako Británia opustí blok v marci 2019. Okrem toho sa Mayová na okraj summitu stretne s predstaviteľmi Belgicka, Dánska a Litvy.

 

Mayová sa pritom snaží vyhnúť odpovedi na kľúčovú otázku: aký vysoký účet je Británia ochotná zaplatiť za brexit. Namiesto toho neustále opakuje, že sa chce na rokovaniach zamerať na "budúce hlboké a špeciálne partnerstvo s EÚ"Niektoré zdroje z Británie predtým naznačili, že Londýn je ochotný zaplatiť približne 20 miliárd eur za tzv. rozvod, zatiaľ čo európski lídri žiadajú sumu od 60 do 100 miliárd eur.

 

Lídri EÚ by mali o tri týždne rozhodnúť, či rokovania dosiahli "dostatočný pokrok" v kľúčových otázkach, ako je účet za rozvod, režim na írskych hraniciach a práva občanov EÚ v Británii po brexite. To je podmienka pre začatie diskusie o obchodnej dohode. "Stále zostáva urobiť ešte kus práce, aby sme sa priblížili k určitým bodom," povedal luxemburský premiér Xavier Bettel. Mayová po príchode do Bruselu novinárom povedala, že rokovania by sa mali pohnúť dopredu. Podľa nej je v záujme oboch strán, aby sa na nich dosiahol pokrok.

 

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa má s Mayovou stretnúť 4. decembra. Preto v piatok na otázky novinárov uviedol len toľko, že decembrová schôdzka umožní EÚ zistiť, či sa dosiahol dostatočný pokrok v rozhovoroch o brexite. EÚ dala Mayovej jasne najavo, že sa musí najskôr uzavrieť prvá fáza, teda rozvod, až potom sa rokovania posunú k obchodu. Brusel čaká na lepšie ponuky z Londýna, a to najmä v otázke finančného vyrovnania.

 

Podľa vyjednávačov EÚ v piatok nedôjde v tomto smere k zásadnému posunu. Nepredpokladajú totiž, že Mayová zvýši finančnú ponuku Spojeného kráľovstva. Okrem toho Brusel chce od Londýna lepší návrh, aj pokiaľ ide o zabezpečenie práv občanov EÚ v Británii po brexite. V každom prípade predstavitelia EÚ naznačili, že pracujú na "spoločnej správe", ktorá verejne potvrdí doterajšie výsledky prvého štádia vyjednávania.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies