Mayová: Prípravy na vystúpenie Británie z EÚ pokračujú podľa plánu

NETKY.SK • 18 November 2016, 18:32 • 2 min
Mayová: Prípravy na vystúpenie Británie z EÚ pokračujú podľa plánu

BERLÍN - Prípravy na vystúpenie Spojeného kráľovstva z Európskej únie pokračujú podľa stanoveného plánu a Londýn začne s právnym procesom potrebným pre tento krok najneskôr do konca marca budúceho roka. Britská premiérka Theresa Mayová o tom dnes uistila svoju nemeckú kolegyňu Angelu Merkelovú.

slovakia

left justify in out

"Naša práca pokračuje, sme pripravení aktivovať článok 50 pred koncom marca alebo do konca marca 2017," uviedla Mayová na spoločnom tlačovom brífingu s Merkelovou krátko pred bilaterálnym rokovaním v Berlíne. Slová britskej političky citovala agentúra Reuters.

 

Mayovej výrok prišiel v čase, keď jej kabinet čelí trvalej kritike poslancov, ktorí tvrdia, že vláda nemá pre tzv. brexit žiadnu stratégiu. Jeden z možných faktorov, ktorý by mohol ovplyvniť Mayovej plány, je právne rozhodnutie, podľa ktorého by pre spustenie brexitu potrebovala súhlas parlamentu.

 

"Chcem to vidieť ako hladký proces, zorganizovaný proces, ktorý smeruje k riešeniu, ktoré je v záujme oboch - Spojeného kráľovstva, ale aj európskych partnerov," dodala.

 

Merkelová podotkla, že podrobnosti ohľadom brexitu nebudú môcť byť ešte predmetom dnešného rokovania, pretože Británia ešte reálne formálny proces vystúpenia z bloku nezačala.

 

Britský súd nedávno rozhodol, že premiérka nemôže oficiálne požiadať o odchod krajiny z EÚ bez súhlasu parlamentu. Mayovej vláda sa voči tomuto rozsudku odvolala. Prípadom by sa mal zaoberať v decembri najvyšší súd.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies