Mayová chce článok 50 aktivovať až po dohode v Británii

NETKY.SK • 15 Júl 2016, 17:39 • 2 min
Mayová chce článok 50 aktivovať až po dohode v Británii

EDINBURGH - Britská premiérka Theresa Mayová dnes povedala, že vláda nebude aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý oficiálne spustí proces vystúpenia z Európskej únie, kým nebude dohodnutý jednotný "britský prístup".

slovakia

left justify in out

Mayová po stretnutí so škótskou premiérkou Nicolou Sturgeonovou, ktorá hľadá možnosti, ako udržať Škótsko v EÚ, povedala, že chce dosiahnuť tú najlepšiu dohodu pre celú krajinu.

 

"Som ochotná vypočuť si možnosti a veľmi jasne som dnes (škótskej) premiérke povedala, že chcem, aby sa škótska vláda do našich diskusií plne zapojila," citovala Mayovú tlačová agentúra Reuters.

 

"Už som sa vyjadrila, že nebudem aktivovať článok 50, kým si nebudem myslieť, že máme britský prístup a ciele pre rokovania - myslím si, že je dôležité, aby sme sa na tom uzniesli predtým, ako aktivujeme článok 50," povedala Mayová.

 

Nová britská premiérka Mayová pricestovala dnes do Edinburghu prebrať so Sturgeonovou dôsledky brexitu pre Škótsko. Jej rozhodnutie navštíviť ju v Škótsku necelých 48 hodín po prevzatí funkcie poukazuje na jej odhodlanie udržať Škótsko v Spojenom kráľovstve po tom, ako referendum o vystúpení z EÚ oživilo hlasy volajúce po nezávislosti Škótska.

 

Škótsko sa v britskom referende 23. júna vyslovilo väčšinou hlasov (62 k 38 percentám) za zotrvanie v EÚ, zatiaľ čo celé Spojené kráľovstvo hlasovalo ako celok (pomerom hlasov 52 k 48 percentám) za brexit.

 

Sturgeonová povedala, že Škótov nesmú odviesť z EÚ proti ich vôli a že preskúma všetky možnosti, ako tomu zabrániť, vrátane usporiadania druhého referenda o nezávislosti od Spojeného kráľovstva.

 

"Táto návšteva Škótska je mojou prvou ako premiérky a prišla som sem, aby som potvrdila svoj záväzok zachovať tento osobitný vzťah medzi Anglickom, Škótskom, Walesom a Severným Írskom, ktorý pretrval po stáročia," zdôraznila Mayová.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies