Maturovať online sa tento rok nebude

NETKY.SK • 21 September 2013, 14:51 • 2 min
Maturovať online sa tento rok nebude

BRATISLAVA - Žiaci si na vybraných školách len vyskúšajú testy podobné tým maturitným.

slovakia

left justify in out

Maturity na počítači si tento rok študenti končiaci strednú školu ešte naostro nenapíšu. Najskôr sa hovorilo o tom, že už v tomto roku by mohli žiaci na 300 školách absolvovať skúšku dospelosti elektronicky. Z toho napokon vzišlo, maturanti na vybraných školách si tento rok online testy na počítači podobné tým maturitným zatiaľ len vyskúšajú. Online maturitu naostro by mali stredoškoláci písať v roku 2015, hovorí riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania Romana Kanovská.

Maturovať elektronicky nie je možné pre stále prebiehajúce verejné obstarávanie elektronického systému, vysvetlila Kanovská, riaditeľka ústavu, ktorý maturity zastrešuje. „Na začiatku projektu sme si mysleli, že bude v dostatočnom predstihu pred maturitou obstaraný, obstarávanie stále prebieha,“ uviedla. 

Keďže testovacie prostredie, v ktorom by sa mali maturity konať, ešte nie je vytvorené a overené, tento rok ešte maturitu na počítači riskovať nechcú. Niektorí maturanti si však elektronické testy predsa len vyskúšajú. Testy podobné maturite napíšu na počítači ešte pred termínom skutočných maturít. Budú tak môcť zistiť, ako sú na skúšky pripravení. „Urobia si maturitný test podobný maturite z angličtiny, slovenčiny, matematiky a hneď uvidia svoj výsledok a budú vidieť v rámci tých žiakov, ktorí sa zúčastnili takéhoto pilotného elektronického testovania, asi na akej úrovni by túto maturitu zvládli,“ hovorí Kanovská. Naostro by mali online maturity prebehnúť na vybraných 300 školách v roku 2015. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies