Matovič: Trošku sa obávam, že Smer náš návrh okopíruje

NETKY.SK • 2 November 2014, 13:54 • 2 min
Matovič: Trošku sa obávam, že Smer náš návrh okopíruje

BRATISLAVA - Návrh zákona, ktorým chcú poslanci za OĽaNO znížiť bývalým príslušníkom komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) výsluhové dôchodky a získané peniaze rozdeliť medzi ich obete, nebude mať žiadny vplyv na štátny rozpočet.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes v diskusnej relácii TA3 V politike líder OĽaNO Igor Matovič.
      

"Oni (bývalí príslušníci ŠtB, pozn. TASR) podľa nás 25 rokov berú odmenu od štátu za to, že prenasledovali a týrali iných ľudí a táto krivda ešte nebola napravená," uviedol Matovič. Zároveň priznal, že bez podpory Smeru-SD, ktorý má v Národnej rade SR väčšinu, návrh obyčajných ľudí nemôže prejsť. "Trošku sa obávam toho, že Smer aj v tomto prípade k tomu pristúpi takým štýlom, že nie že by podporil náš návrh, ale ho okopíruje, predloží ako vlastný a schváli si ho," poznamenal Matovič. Zákon, ktorý sa podľa neho dotkne asi 1200 bývalých príslušníkov ŠtB a približne rovnakého počtu obetí, bude predložený na novembrovú schôdzu, informoval Matovič.
      

Na otázku, či sa bude navrhovaný zákon rozlišovať, či niekto v ŠtB vyšetroval alebo pracoval iba v administratíve, Matovič odpovedal, že nepozná úplné podrobnosti toho návrhu, ale predpokladá, že nebudú postihovaní bežní pracovníci administratívy, ale len príslušníci, ktorí boli aktívni pri prenasledovaní obetí. "Myslím si, že aj keď sa niekto nedobrovoľne dal na to, aby terorizoval druhých ľudí, tak si zaslúži rovnaký trest," odpovedal na ďalšiu otázku, či bude zákon miernejší v prípadoch, ak niekto pracoval pre ŠtB nedobrovoľne. Obete ŠtB by mali byť podľa Matoviča odškodňované paušálnou sumou. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies