Matovič dal majiteľom zatvorených prevádzok ponuku. Ak by zabezpečili komunitné testovanie, môžu otvoriť

NETKY.SK • 11 November 2020, 08:05 • 2 min
Matovič dal majiteľom zatvorených prevádzok ponuku. Ak by zabezpečili komunitné testovanie, môžu otvoriť

BRATISLAVA – Prevádzkovatelia reštauračných zariadení, fitness centier, plavární či škôl dostali od premiéra Igora Matoviča zaujímavú ponuku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Aby mohli podnikatelia znova otvoriť svoje prevádzky a zachrániť sa tak pred blížiacim krachom, museli by zabezpečovať každé tri týždne komunitné testovanie svojich zákazníkov a takýmto spôsobom sa podieľať na celoplošnom testovaní na ochorenie COVID-19.

 

Konečné rozhodnutie padne v piatok

Uviedol to v utorok na tlačovom brífingu predseda vlády Igor Matovič po rokovaní so zástupcami najviac postihnutých odvetví. Ako ďalej podotkol, svoje rozhodnutie mu majú oznámiť vo štvrtok (12. novembra), kedy sa s nimi opätovne stretne, pričom konečný verdikt by oznámil v piatok.

 

Ak by však prevádzkovatelia prejavili záujem o komunitné testovanie, štát by im poskytol materiálne vybaveniepridelil vojaka či príslušníka polície, ktorý by pomáhal s koordináciou. Majitelia by však museli zabezpečiť zdravotnícky a administratívny personál.

 

img

 

"Takýmto spoločným úsilím by sme mohli dostať viac slobody," povedal počas brífingu Matovič. Aby mohli prevádzky zostať otvorené, malo by sa takéto testovanie opakovať približne po troch týždňoch.

 

Do kín, divadiel či plavární by mohli ľudia vstúpiť iba s aktuálnym certifikátom. Prvé testovanie by chcel premiér uskutočniť v závere novembra.

 

Súvisiaci článok: Zákaz vychádzania už bude v noci, testy sa budú vyžadovať zatiaľ do tohto termínu

 

Podnikateľom by pomohol rezort obrany

Premiér tiež zdôraznil, že ak majitelia prevádzok tento návrh odmietnu alebo sa nepodarí zabezpečiť dostatočný počet testovacích miest, budú aj naďalej platiť prísne obmedzeniaak začne krivka infikovaných rásť, uskutoční sa ďalšie kolo celoplošného testovania.  

 

Prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška podotkol, že opakované testovanie by sa mohlo týkať aj športových podujatí, škôl, rekreácie či stravovacích zariadení.

 

Tento model testovania podporil aj minister obrany Jaroslav Naď, ktorý si vie predstaviť, že o ďalšie antigénové testovanie ľudí by sa postarali podnikatelia a základné prevádzky. Ako príklad uviedol, že školstvo by sa postaralo o testovanie vo svojom rezorte a armáda by pomohla s dodávkou testov a logistikou.

 

img


„Niektoré firmy, ktoré sa týkajú napríklad fitness centier alebo podobných oblastí, by mali nastavené svoje pravidlá, kde by bolo určené, kto je za čo zodpovedný a aj tam by sme im pomáhali. Toto je snaha o to, aby sme decentralizovali niektoré sektory,“ vysvetlil Naď pred stredajčím rokovaním vlády SR Naď.

 

Mohlo by vás zaujímať: Pozrite si výnimky zo zákazu vychádzania, budú sa týkať väčšieho spektra ľudí

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies