Maďarské opozičné strany chcú poraziť Viktora Orbána

NETKY.SK • 8 September 2021, 10:55 • 2 min
Maďarské opozičné strany chcú poraziť Viktora Orbána

Šesť opozičných strán v Maďarsku spája sily v historickom pokuse poraziť premiéra Viktora Orbána. Plánujú sa zjednotiť v podpore jedného kandidáta, aby v budúcoročných parlamentných voľbách vyzval Orbána.

slovakia

left justify in out

Orbán, ktorý vedie stranu Fidesz, je premiérom od roku 2010 a vyhral troje voľby po sebe.  Opozičné strany usporiadajú tento mesiac primárky, v rámci ktorých chcú vybrať kandidáta. Druhé kolo by sa malo uskutočniť začiatkom októbra a víťaza následne všetky strany podporia vo voľbách v roku 2022.

 

Možno vás zaujme: Eduard Heger: Politici sú hľadači riešení a niekedy im to ide ťažko!

Je to obrovský míľnik. V Maďarsku sa doteraz nič také nestalo,“ skonštatoval v rozhovore pre Euronews expert na maďarské voľby Róbert László z inštitútu Political Capital.

„Volebný systém strany Fidesz poznáme od roku 2011, no opozičné strany sa pred voľbami v rokoch 2014 alebo 2018 ani len nepribližovali tomuto druhu komplexnej spolupráce. Primárky sú súčasťou tejto novej spolupráce medzi stranami.“ Dodal, že je to pre Fidesz jednoznačne nebezpečný vývoj. Doterajšou snahou strany totiž podľa neho bolo rozdeliť opozíciu v nádeji, že nedokáže spolupracovať.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies