Materiál o eurofondoch na vládu predkladá aj europoslankyňa za Smer

NETKY.SK • 5 November 2013, 17:58 • 2 min
Materiál o eurofondoch na vládu predkladá aj europoslankyňa za Smer

BRATISLAVA - Vláda sa má na rokovaní v stredu zaoberať aj informáciou o stave rokovaní k návrhu na úpravu nariadenia Európskeho parlamentu (EP), ktoré sa týka možnosti predĺženia čerpania štrukturálnych fondov Európskej únie (EÚ) pre Slovensko a Rumunsko. Materiál predkladá na vládu europoslankyňa Monika Flašíková Beňová, kandidátka Smeru na predsedníčku Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) v sobotňajších voľbách.

slovakia

left justify in out

Zmena nariadenia v prípade jeho schválenia umožní obom krajinám čerpať európske peniaze zo záväzkov na roky 2011 a 2012 o rok dlhšie ako ostatným členským štátom, a to počas troch rokov namiesto dvoch, do konca rokov 2014, resp. 2015.

"Na základe rokovania Rady vlády Slovenskej republiky pre Partnerskú dohodu na roky 2014 - 2020 dňa 18. 6. 2013 poveril predseda vlády SR poslankyňu Európskeho parlamentu M. Flašíkovú Beňovú koordinovaním presadzovania záujmov SR na pôde Európskeho parlamentu pri tejto pre Slovensko mimoriadne dôležitej úlohe," informovala v utorok agentúru SITA hovorkyňa predsedu vlády Roberta Fica Beatrice Szabóová. Reagovala tak na otázku, prečo spomínanú informáciu predkladá priamo Flašíková Beňová, a nie úrad vlády, resp. podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny. Tí totiž majú koordináciu využívania eurofondov v kompetencii.

Občianska konzervatívna strana (OKS) v utorok protestovala proti tomu, aby sa zasadnutie vlády zneužívalo na predvolebnú kampaň kandidátky Smeru na predsedníčku BSK. "Je neštandardné, aby materiály na rokovanie vlády predkladala poslankyňa Európskeho parlamentu. V kontexte sobotňajších župných volieb to však nie je nič iné ako zneužívanie rokovania vlády na prezentáciu Ficovej kandidátky Flašíkovej Beňovej a jej volebnú kampaň," uviedol predseda OKS Ondrej Dostál. Ako dodal, na základe rokovacieho poriadku vlády poslankyňa EP nie je oprávnená na predkladanie materiálov na rokovanie vlády, ani to podľa neho nevyplýva z osobitného predpisu.

Otázka umožnenia predĺženia čerpania fondov EÚ Slovenskom je podľa premiérovej hovorkyne predmetom opakovaných rokovaní trialógu medzi Radou EÚ, Európskou komisiou a Európskym parlamentom. "Od pravicových politických strán, ktorých vláda zanedbaním čerpania eurofondov ohrozila ich využitie, by sme skôr čakali podporu krokov smerujúcich k ich záchrane," dodala Szabóová.

Premiér Fico by mal podľa Dostála odpovedať na otázku, či o predložení uvedeného materiálu rozhodla vláda alebo je predkladaný len na základe jeho súhlasu. "A predovšetkým by mal vysvetliť, aké iné dôvody okrem snahy zneužiť zasadnutie vlády na kampaň jeho kandidátky viedli k tomu, že predkladá informatívny materiál na rokovanie vlády tri dni pred termínom župných volieb," uzavrel Dostál.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies