Matečná na Rade EÚ v Bruseli presadila tému dvojakej kvality potravín

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 19:29 • 2 min
Matečná na Rade EÚ v Bruseli presadila tému dvojakej kvality potravín

BRUSEL - Slovensku sa dnes v Bruseli podarilo presadiť otázku dvojakej kvality potravín v členských štátoch EÚ na zasadnutí Rady ministrov pre poľnohospodárstvo a rybné hospodárstvo. Postoj slovenskej delegácie zaznamenal širokú podporu ostatných členských krajín a záväzok Európskej komisie, že sa bude touto záležitosťou zaoberať. Uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná po skončení ministerských rokovaní.

slovakia

left justify in out

Podľa jej slov túto záležitosť na Rade ministrov podporila výsledkami testov, ktoré na podnet ministerstva vykonala Štátna veterinárna a potravinová správa. "Tieto testy ukázali na to, že často sa pod rovnakou značkou a rovnakým obalom skrýva v rozličných členských krajinách rôzny obsah. To je pre akéhokoľvek európskeho spotrebiteľa neprijateľné a snáď aj diskriminačné," upozornila ministerka. Spresnila, že jej iniciatívu podporili aj ďalšie členské krajiny poukázaním na skutočnosť, že podobné testy robili už v minulosti.

 

Podľa jej slov v prospech našej iniciatívy hovorí aj rezolúcia Európskeho parlamentu z roku 2013, ktorá žiada Európsku komisiu, aby sa venovala tejto záležitosti. Matečná skonštatovala, že eurokomisárka Věra Jourová, ktorá má na starosti ochranu spotrebiteľov, pochopila závažnosť problematiky a odkázala nemeckému ministrovi poľnohospodárstva, že v tomto spore nejde o nejaký konkrétny produkt, ale o diskrimináciu spotrebiteľov.

 

Ministerka tvrdí, že zo strany eurokomisárky ide o jasné posolstvo, že táto téma je hodná, aby sa ňou zaoberali členské štáty a aj exekutíva EÚ. Komisárka Jourová navštívi Slovensko v druhej polovici marca, čo bude podľa Matečnej dobrá príležitosť na ďalšie diskusie o tejto téme, zanalyzovanie postojov jednotlivých členských krajín Únie.

 

Matečná upozornila, že proces rokovaní o dvojakej kvalite potravín bude dlhodobejšou záležitosťou. Podľa jej slov je však možné dospieť k nejakým záverom, ak sa do tohto procesu podarí vtiahnuť aj národné spotrebiteľské a obchodné inšpekcie.

 

Ministerka zároveň ocenila, že na Rade ministrov túto tému podporilo mnoho krajín, najmä tie zo strednej a východnej Európy, ale aj Fínsko či Grécko, ktoré dali jasne najavo, že dvojaká kvalita potravín existuje, a že jednotný trh EÚ to nesmie dovoliť. Proti tomuto návrhu mala najväčšie námietky nemecká delegácia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies