Doba pandémie môže časť tvorby nakopnúť, inú pribrzdiť

NETKY.SK • 24 Október 2020, 10:14 • 2 min
Doba pandémie môže časť tvorby nakopnúť, inú pribrzdiť

Aj doba lockdownu, počas ktorej budeme väčšinu času tráviť doma, nám môže viesť ku tvorivosti. Zvykne sa hovoriť, že umelec najlepšie diela napíše vtedy, keď je hladný, skľúčený či nahnevaný.

slovakia

left justify in out

Aj ťažká doba nám môže pomôcť objaviť tvorivosť a byť ňou naplnený. Každý sa môže nájsť v niečom inom. Niekto začne maľovať, iný písať básne, tretí možno napíše poviedku a objaví v sebe talent autora. Spisovateľ Mark E. Pocha je presvedčený, že na Slovensku je veľké množstvo tvorcov kníh, dokonca sa mu niekedy zdá, že až viac ako čitateľov. Sám však ľuďom radí, aby určite niečo tvorili.

 

Konštruktéri

A autorov kníh radí do dvoch kategórií. Prvou sú ľudia, ktorí hľadajú nejaké tajomstvá a na tie následne obaľujú nejaký príbeh. „U mňa sú to takzvaní konštruktéri. Alebo remeselníci. Niečo ako stolár, keď sa pustí do dreva a presne si odmeria, že čo ako chce mať a ide podľa toho robiť nejaký nábytok,“ vysvetlil.

 

 

Intuitívci

No sám seba považuje za iný typ autora. „Intuitívec. Že u mňa to proste ide samé od seba. Ten námet sa prihlási o slovo sám,“ povedal autor, ktorý mnoho námetov čerpá aj z ciest, ktoré budú teraz obmedzené, takže on sám môže mať teraz s nápadmi problém.  

 

Stretávanie

Veľmi mu totiž bežne v nápadoch pomáha, keď sa veľa stretáva s ľuďmi, napríklad pri ceste vlakom. „Stretávam sa s ľuďmi, zhováram sa s ľuďmi, alebo zažívam nejaké veci, tak nejako sa to premietne, zrejme do toho podvedomia, alebo odkiaľ tieto veci prichádzajú a potom ten text sa vlastne sám pýta von,“ objasnil.

 

 

Bez silenia

Mark E. Pocha si svoj štýl písania poviedok a románov nijako neplánoval. „Literárna, alebo celkovo umelecká oblasť nemá byť plánovaná, alebo silená. Ale má to vychádzať z vnútra toho človeka, z toho, aké sú jeho dispozície, ako je nastavený, aké je jeho vedomie, životná skúsenosť, čitateľská skúsenosť, skúsenosť s umením. To, čo je v jeho vnútri, to sa má odraziť v jeho texte,“ vysvetlil v relácii Literárna čajovňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies