Maroš Kramár patrí k najobsadzovanejším slovenským hercom

NETKY.SK • 25 Apríl 2014, 10:29 • 2 min
Maroš Kramár patrí k najobsadzovanejším slovenským hercom

BRATISLAVA - Filmový a divadelný herec Maroš Kramár sa v sobotu 26. apríla dožíva 55. narodenín. Tento všestranný umelec začal s herectvom už v šiestich rokoch.

slovakia

left justify in out

Popri účinkovaní v televíznych seriáloch, alebo v zábavných programoch tiež moderuje príležitostné podujatia. V septembri 2008 na bratislavskom Hlavnom námestí stvárnil korunovaného panovníka Ferdinanda II. Predstavil sa aj ako tanečník a spevák. Maroš Kramár však priznáva, že herectvo mu je najbližšie.

 

Narodil sa 26. apríla 1959 v Bratislave ako syn herca Jána Kramára a vnuk herca a režiséra Jána Klimu. Vyrastal na divadelných rozprávkach, ktoré jeho otec hrával na bratislavskej Novej scéne.

 

Herecké rodinné prostredie a talent predurčili Maroša Kramára na hereckú kariéru. Na divadelných doskách začínal vo svojich šiestich rokoch, hrával detské úlohy (napríklad Tri vlasy deda Vševeda). Herectvo chcel aj študovať, ale v tom čase ešte nebol na bratislavskom konzervatóriu otvorený herecký odbor. Maroš Kramár teda odišiel do Brna, kde v roku 1978 úspešne ukončil štúdium herectva na Štátnom konzervatóriu. V rokoch 1978-1979 pôsobil v divadle v Brne, neskôr účinkoval v Divadle Andreja Bagara v Nitre (1979-1985). V roku 1985 sa stal členom Činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave, kde sa uviedol postavou Posla v hre Médea (1985). Stvárnil napríklad aj postavu Ženícha v hre Krvavá svadba (1987), postavu Richarda, vojvodu z Yorku (Richard III., 1987), alebo Princa v inscenácii Popoluška a princ (1987). Účinkoval tiež v populárnom Chrobákovi v hlave, či v nesmrteľnej hre Na skle maľované. Na divadelných doskách aktuálne hrá v komediálnej inscenácii Lordi po boku hercov Jozefa Vajdu a Petra Šimuna.

 

Svoju prvú hlavnú postavu pred kamerami si Maroš Kramár zahral ako dvanásťročný v televíznej inscenácii Ivkova biela mať (1971) podľa rovnomennej knihy Jána Bodeneka. Odvtedy stvárnil približne 50 filmových, televíznych a seriálových úloh. Je známy z filmov, v ktorých sa objavoval už ako dieťa: Ďaleko je do neba (1972), v českých filmoch Náš dědek Jozef (1976), Leť, ptáku leť! (1978), zo slovenských filmov Lampáš malého plavčíka (1984), ale najmä z televíznych filmov a inscenácií Tereza (1976), Na baňu klopajú (1980), Rodinná anamnéza (1983), Výlet do mladosti (1983), Neodchádzaj nocou letnou (1984), Cesta životom (1984) alebo Ulička stratených snov (1985).

 

Nové storočie prinieslo Marošovi Kramárovi niekoľko ponúk na účinkovanie v slovenských aj českých televíznych seriáloch. Zahral si v seriáli Medzi nami (2005), v českom seriáli Letiště (2006) alebo v úspešnom seriáli z lekárskeho prostredia Ordinácia v ružovej záhrade (2007). Momentálne účinkuje v obľúbenom seriáli z vinárskeho prostredia Búrlivé víno (2012), kde stvárňuje postavu intrigána Mira Petranského. V Českej republike účinkuje v pokračovaní 8. sezóny najsledovanejšieho českého seriálu Ordinace v růžové zahradě 2 (2013).

 

Ako televízny moderátor sa predstavil v českom zábavnom programe Zázraky prírody (2009) po boku Vladimíra Kořena, v zábavnej relácii Inkognito (2003), moderoval reláciu Bonzáčik (2006) a objavil sa aj v relácii Sedem s.r.o. (2001).

 

V roku 2005 sa stal absolútnym víťazom diváckej ankety Osobnosť televíznej obrazovky (OTO). O rok neskôr tancoval Maroš Kramár v populárnej tanečnej súťaži Let's Dance. S manželkou, právničkou Natašou Nikitinovou spoločne vychovávajú dcéru Tamaru a synov Timura a Marka.

 

Niekoľkonásobný víťaz ankety o najpopulárnejšieho herca na Slovensku je známy svojim zmyslom pre humor a výraznou charizmou. "Mal som v živote šťastie, pretože moja práca je zároveň mojim koníčkom", spokojne konštatuje šarmantný Maroš Kramár.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies