Marček: Rok vlády ako celok vníma pozitívne, no má aj výhrady

NETKY.SK • 19 Marec 2017, 13:17 • 2 min
Marček: Rok vlády ako celok vníma pozitívne, no má aj výhrady

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec NR SR Peter Marček hodnotí prvý rok pôsobenia súčasnej vlády z pohľadu stability ako veľmi dobrý.

slovakia

left justify in out

Jednotlivých ministrov by Marček rozdelil do dvoch skupín, na tých, ktorí pokračovali na poste ministra z čias predchádzajúcej vlády Smeru-SD a novozvolených z koaličných strán SNS a Most-Híd. “Práca prvej skupiny ministrov pokračuje v podstate bez výraznejších zmien, presne totiž poznali svoje úlohy a ciele. Nehovorím, že sa mi všetky kroky pozdávajú, ale riešili otázky predsedníctva SR v Rade EÚ a treba objektívne povedať, že reprezentovali Slovensko na úrovni,“ povedal Marček pre agentúru SITA. Z pohľadu opozičného poslanca však negatívne hodnotí komunikáciu predstaviteľov vlády a aj premiéra Roberta Fica. „Nedokázali vždy udržať nervy na uzde a nechali sa vyprovokovať Richardom Sulíkom (SaS), Igorom Matovičom (OĽaNO) či Danielom Lipšicom.

Marček pozitívne vníma prácu ministra školstva Petra Plavčana (nom. SNS). Aby boli viditeľné výrazne výsledky jeho práce, vyžaduje si to podľa neho omnoho viac času. Vznik podnikových učňoviek, o ktorých Plavčan hovorí, by podľa Marčeka mohol robiť minister rýchlejšie. „To treba ministrovi vyčítať, lebo september sa blíži a podniky nestihnú pripraviť učňovské školstvo, čím sa proces posunie o ďalší rok,“ reagoval. Ako dobrú správy vníma Marček to, že armádu riadi profesionálny vojak Peter Gajdoš (SNS), avšak sa obáva, že to politicky nekorešponduje s predstavami politikov. „Očakávam, že to prinesie zmenu. Lebo generál velí a pristupuje k riadeniu rezortu rozhodne, pričom politici radi počujú vágnejšie odpovede,“ povedal.

Poľnohospodárstvo a hospodárstvo sú podľa neho stabilne problematické, lebo ich rozhodnutia väčšinou riešia až nasledujúci ministri. Spravodlivosť sa bez navýšenia počtu sudcov dopredu podľa nezaradeného poslanca nepohne. „Na Slovensku máme asi 1 300 sudcov. Každý z nich má na stole stovky spisov, vymožiteľnosť práva je slabá, a tak je prirodzené, že úplatkárstvo kvitne,“ povedal Marček a dodal, že ak na Slovensku nebude viac sudcov, systém skolabuje.

Doprava na Slovensku je dlhodobý problém. „Peniaze sa preflákali a je veľmi zle nadstavený systém výstavby a rekonštrukcie všetkých ciest a železníc,“ priblížil Marček a dodal, že vyčítať to terajšiemu ministrovi dopravy Árpádovi Érsekovi (Most-Híd), ktorý na poste pôsobí pár mesiacov, by bolo nekorektné. Zdravotníctvo poslanec komentovať nechcel. Podľa neho je totiž potrebná zmena celého systému. Minister Tomáš Drucker (nom. Smer-SD) je podľa neho dobrý manažér, no nemá politickú podporu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies