Manželia, ktorí v Las Vegas zastrelili policajtov a zákazníka, boli rasisti

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 09:19 • 2 min
Manželia, ktorí v Las Vegas zastrelili policajtov a zákazníka, boli rasisti

WASHINGTON - Nedeľňajšie vraždy dvoch policajtov v pizzerii a vraždu zákazníka v blízkom obchodnom dome Wal-Mart v Las Vegas má na svedomí manželská dvojica s protivládnymi postojmi a názormi o nadradenosti belochov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na americkú políciu.

slovakia

left justify in out

Tá v pondelok takisto zverejnila totožnosť páchateľov - ide o Jerada Millera (31) a Amandu Millerovú (22). "Niet pochýb, že vyznávali určitý druh ideológie, ktorá má blízko k domobrane a nadradenosti belochov," vyhlásil v médiách zástupca šerifa v Las Vegas Kevin McMahill.
      

Millerovci sa v apríli zúčastnili na ozbrojenej potýčke s federálnymi úradmi kvôli tomu, že belošský farmár zo štátu Nevada odmietal zaplatiť poplatky americkej vláde, keďže jeho dobytok sa pásol na federálnych pozemkoch.
      

Jerad Miller vtedy napísal na Facebooku, že farmár Clive Bundy je "obkľúčený" agentmi a že ho zachráni pred "zavraždením federálnymi úradmi".
      

Nedeľné vraždy sú najnovšími zo série streleckých útokov na verejnosti, ku ktorým dochádza v USA každý týždeň, niekedy každý deň.
      

Spomínané útoky sa začali v pizzerii, keď Jerad Miller strelil policajta Igora Solda (31) odzadu do hlavy. Zločin mal podobu popravy.
      

Soldo pritom prežil koncentračný tábor v rodnom meste Jablanica v Bosne a Hercegovine (BaH) počas vojny v 90. rokoch minulého storočia. Informoval o tom v pondelok chorvátsky denník Večernji list. Soldova rodina ušla pred vojnou a usadila sa v Spojených štátoch, napísal sarajevský denník Dnevni Avaz.
      

Soldo zomrel okamžite, ešte v pizzerii. Jeho kolega-policajt Alyn Beck (41) nestihol streľbu opätovať - Jerad Miller ho strelil do krku.
      

Amanda Millerová potom vystrelila do Becka niekoľko nábojov. Obaja podozriví ťahali telá po dlážke a jedno prikryli vlajkou s obrázkom zvinutého hada a so slovami: "Nešliapni na mňa" - tento výjav používali americkí revolucionári v 18. storočí počas Americkej revolúcie (Americkej vojny za nezávislosť) a mal byť varovaním pre britských koloniálnych vládcov.
      

Na Soldovo telo položili aj hákový kríž a odkaz "toto je začiatok revolúcie". Vyšetrovatelia si však nemyslia, že Millerovci boli spolčení s neonacistickým hnutím. Dvojica páchateľov potom z pizzerie odišla a vošla do neďalekého obchodného domu Wal-Mart. Vo vnútri pristúpil k Jeradovi Millerovi zákazník Joseph Wilcox (31), ktorý mal pri sebe legálne držanú zbraň.

      

Wilcox však nevedel, že Millerová je komplickou a prekĺzla poza neho, odkiaľ ho z tesnej blízkosti zastrelila.
      

Potom vtrhli spredu aj zozadu do obchodného domu policajti, ktorí zahnali páchateľov do kúta a izolovali ich. Vypukla prestrelka, pri ktorej utrpela Amanda Millerová zranenie. Vypálila do Jerada niekoľko nábojov a potom sa zabila jediným výstrelom do hlavy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies