Manipulácie nemeckých bankomatov vlani spôsobili škody za 2,2 mil. eur

NETKY.SK • 14 Január 2018, 13:02 • 2 min
Manipulácie nemeckých bankomatov vlani spôsobili škody za 2,2 mil. eur

FRANKFURT NAD MOHANOM - Zločinci v Nemecku prvýkrát po štyroch rokoch zvýšili svoje aktivity pri manipuláciách bankomatov v snahe získať citlivé dáta z bankových a kreditných kariet nemeckých spotrebiteľov.

slovakia

left justify in out

Frankfurtská organizácia Euro Kartensysteme, ktorej úlohou je zaistiť bezpečnosť platobných kariet, vyčíslila za minulý rok škody za manipulácie bankomatov na 2,2 milióna eur. V roku 2016 napáchali zločinci škody za 1,9 milióna eur.

 

Zlodeji dát vlani opäť častejšie manipulovali s bankomatmi, aby získali údaje z platobných kariet, vrátane tajného PIN čísla. Euro Kartensysteme zaevidoval celkovo 499 prípadov v porovnaní s 369 za rok 2016. Centrom ich záujmu sa opäť stal Berlín s 287 prípadmi (2016 - 281), pričom niektoré bankomaty mohli byť opakovane napadnuté.

 

Obavy vzbudzuje fakt, že z celkových škôd musia sumu zhruba 330.000 eur (15 %) niesť nemecké banky a sporiteľne. Dôvodom sú medzinárodné dohody, podľa ktorých škody za podvody s ukradnutými dátami z platobných kariet musia niesť krajiny s najnižšími bezpečnostnými štandardami. Podvodné kópie platobných kariet totiž fungujú len tam, kde sa vydávajú karty s ľahko kopírovateľným magnetickým pásom.

 

Falošné karty s ukradnutými nemeckými dátami sa vlani používali najmä v Indonézii, ktorá predstavovala 29-% podiel na celkovej výške škôd. Po nej nasledovali USA (22 %) a Austrália (15 %).

 

Nemecko od konca roka 2010 stavilo na modernú čipovú technológiu, ktorá zakóduje dáta na karte a pri každom použití karty sa kontroluje pravosť údajov. Väčšina obetí tohto typu podvodu sa nemusí obávať finančných dôsledkov, keďže banky a sporiteľne spravidla uhrádzajú ukradnuté peniaze. Za predpokladu, že zákazník zodpovedne nakladal s kartou aj svojím PIN číslom.

 

V posledných rokoch sa v Nemecku stali veľkým problémom krádeže a straty platobných kariet, i keď počet prípadov klesá. Počet takýchto prípadov vlani medziročne klesol z 12.373 na 10.353 a škody približne z 15,7 na 13,7 milióna eur. Keďže zločinci platia pravou kartou a použijú správne PIN číslo, odborníci odhadujú, že dotknutí spotrebitelia napriek varovaniam uschovávali kartu spolu so svojím PIN v peňaženke.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies